Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandvården lägger ner

Annons

På måndagen efter midsommar kommer tandvårdsstyrelsen att fatta beslut om vilka kliniker som ska läggas ned. Styrelsen har dock redan gått igenom förslaget.

- Jag har lagt in ett extra sammanträde enbart för denna fråga. Jag och tandvårdschefen har jobbat mycket och länge med utredningen. Därför ska styrelsen också kunna få lite tid på sig, säger Runeson.

Så du står bakom det förslag som läggs fram?

- Formellt är det tandvårdschefens förslag, men självklart har jag varit med i processen. En rent personlig uppfattning är dock att jag är tveksam till att stänga kliniken i Idre. Kliniken bär sig visserligen inte, men jag anser att vi bör ta hänsyn till de långa avstånd som det blir om kliniken läggs ned.

Men de andra tio vill du lägga ned?

- Nu diskuteras detta i de politiska partierna, så får vi se vad vi kommer fram till. Men jag kan väl säga att vi säkert kommer att fatta beslut om att avveckla de flesta av de kliniker som är föreslagna.

Bakgrunden är att tandvården måste spara pengar. Kostnaderna ökar, och tandvården kan med landstingets dåliga ekonomi inte räkna med några extra anslag. Framför allt är det lönekostnaderna som ökar. Men tandvården behöver också investera en hel del i sina kliniker i framtiden.

- För att vi ska kunna jobba rationellt måste vi satsa på modern teknik, till exempel digital röntgen. Det är inte rimligt att investera i dyr teknisk utrustning och betala hyreskostnader för mindre kliniker som bara utnyttjas begränsad del av året. Det är bättre att vi samordnar verksamheten till större kliniker, och att folket får åka dit. Eftersom vi har brist på tandläkare är det heller inte någon bra lösning att våra tandläkare åker ut till de mindre klinikerna i samma utsträckning. En hel del arbetstid går åt till att åka bil, säger Runeson.

Tanken är att fler mobila team, tandvårdspersonal som åker runt till mindre ställen, i viss mån ska ersätta de nedlagda klinikerna.

- Vi har ett mobilt team i dag. Vi kommer att köpa in tjänster från ett till, kanske fler. Dels för att åka ut till skolorna, dels för att användas inom äldreomsorgen.

Förutom ekonomin är också rekryteringen ett stort problem när det gäller mindre kliniker.

- Det är svårarare att få personal till mindre kliniker i glesbygd. Det är nästan omöjligt att rekrytera tandläkare till en klinik där det bara jobbar en tandläkare, säger Runeson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons