Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandtrollen är hemma igen

Annons

De var 13 ungdomar och tre vuxna från ungdomsgården Tandtrollet som träffade 60 ungdomar från Vitryssland, Ukraina och Polen.

Temat för träffen har varit runor och vikingar men det har handlat om mycket annat också.

- Vi har fått se ett annorlunda land, tagit del av andra kulturer och traditioner och så har vi och ungdomarna tränat oss på att prata engelska som var officiellt språk på den här träffen.

Erika Håll ingick i ledartrion tillsammans med Monica Eriksson och Mats Persson.

Förberedelserna inför resan har pågått en längre tid. I februari besökte ungdomar och ledare från Vitryssland, Ukraina och Danmark Järna. Till den här stora träffen i Minsk kom inte danskarna men i stället kom det deltagare från Polen.

Deltagarna guidades runt i Minsk och även i omgivningen, bland annat var de upp på Vitrysslands högsta berg, endast drygt 300 meter högt. Det låg vid en borg inne i staden.

Varje land har haft egna program. Järnagruppen bjöd bland annat på lingondricka, bröd från Pyramidbageriet, tunnbröd, kaviar, messmör och falukorvsbitar prydda med svenska flaggan.

Den vitryska maten föll inte alla i smaken, det var ovanliga kryddningar och annorlunda konsistenser så nu har många lovat att inte klaga på den svenska skolmaten. Men Erika försäkrar att den mat de fick var god, fast annorlunda.

Förutom vikingar och runor har mycket handlat om droger och tolerans och verksamheterna med lekar och små tävlingar har gått ut på att skapa kontakter mellan ungdomarna.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons