Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkarkris i Gagnef

Annons

Tidningen har tidigare berättat att tandläkarsituationen i Gagnefs kommun förbättrades tillfälligt när man bland annat lyckades få hit en tandläkare från Stockholm. Nu är krisen värre än någonsin.

Normalt finns det tre tandläkare på Folktandvården i Djurås. Idag är klinikchefen Anders Morén ensam.

Han ska själv klara av att upprätthålla den lagstadgade verksamheten för barn och ungdomar på en halvtidstjänst samtidigt som han sköter vissa administrativa uppgifter.

- Situationen är oerhört stressande. Personalen här lider av att inte kunna ge patienterna den vård de är vana vid, säger han och berättar att man i dag nätt och jämnt hinner med att ta hand om de barn, ungdomar och äldre med funktionshinder som Folktandvården enligt lag är skyldiga till.

- Vi har nu kommit till en situation där vi inte kan ta emot vuxna personer annat än i mycket speciella fall, säger han.

I Borlänge är bristen på tandläkare också stor men annars hänvisar man i första hand patienterna till Folktandvården i grannkommunerna.

I Gagnefs kommun finns dessutom en privattandläkare i Mockfjärd som får ta en stor del av patienterna.

Tandläkarbristen är kännbar i hela landet men allra störst verkar den vara i landsortskommunerna.

- Landstinget har allvarliga rekryteringsproblem och detta främst för att studenterna vill stanna i storstäderna. Det är jättesvårt för oss att locka hit studenter som vill göra allmän tandläkartjänst på landsorten, säger Anders Morén.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons