Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkarjakt på Island

Annons

- Om några veckor åker två av våra anställda till Island. Målet är att, åtminstone på sikt, få hit några isländska tandläkare, säger Hans Westergren, personalchef vid landstingets tandvårdsförvaltning.

- Island har visserligen en väldigt liten examination av tandläkare. Men som vi ser det är Island på väg att få en överetablering av tandläkare. Vi vet inte hur isländska tandläkare ställer sig till att jobba här, men vi hoppas. Jag tycker att det ska bli mycket spännande.

Det är den första riktade utlandsrekryteringen som tandvårdsförvaltningen gör.

- Vi har visserligen en tysk som gått igenom svenskutbildning och som börjat jobba i Ludvika. Vi har en polsk tandläkare som precis är klar med sin svenska och ska börja jobba på Borlänge sjukhus. Dessutom genomför två polska tandläkare sin svenskutbildning nu. Men dessa personer har själva sökt sig till oss. Vi har inte gjort några aktiva rekryteringssatsningar varken i Tyskland eller Polen, säger Westergren.

Bristen på tandläkare de senaste åren har slagit hårt mot flera av Folktandvårdens kliniker i länet. Vissa har inte kunnat ta emot några nya vuxna patienter alls.

- Det har blivit något bättre. För ett par år sedan behövde vi 20 tandläkare akut. Nu saknar vi tio. Men visst har vi fortfarande stor brist. Den akuta krisen finns framför allt i Gagnef.

Men Folktandvården saknar också tandläkare i Falun, Borlänge, Hedemora, Mora, Orsa, Säter och Vansbro.

- Vi har annonserat i flera omgångar, men det ger väldigt lite. Vi kommer att fortsätta med det, men har också en annan rekryteringsstrategi.

Vid sidan av tandläkarjakten på Island ska tandvården satsa betydligt mer på att bearbeta unga tandläkare som är på väg att avsluta sina studier.

- Till utgången av 2007 kommer vi att behöva ytterligare 20 tandläkare för att ersätta de som går i pension. Vi, liksom övriga landet, börjar märka av de stora pensionsavgångarna nu, berättar Westergren.

- Vi jobbar också med att följa upp tips om tandläkare som vi får, så kallad headhunting.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons