Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkare drog ut fel tand på 9-åring

Annons

En tandläkare från Borlänge prickas av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sedan denne dragit ut fel tand på en 9-årig flicka.

Det var i mars 2002 som tandläkaren från Borlänge, verksam i Grangärde, hade en då 9-årig flicka som patient. Flickan hade för många tänder och en tandspecialist hade konstaterat att flera behövde dras ut. Något den nu prickade tandläkaren skulle utföra.

Två tänder drogs ut utan problem, men då den tredje skulle dras såg flickans mor, som var närvarande, att tandläkaren drog i fel tand. Något hon också påpekade för denne.

Tandläkaren avfärdade dock moderns påpekande och fullföljde tandutdragningen. Två månader senare träffade flickan tandspecialisten igen och man fick då bekräftat att tandläkaren dragit ut fel tand. Tandspecialisten informerade då också om att tandläkaren själv skulle komma att anmäla det inträffade.

Någon anmälan gjordes dock aldrig av tandläkaren utan istället var det flickans mor som tvingades lämna in en sådan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Till nämnden har tandläkaren medgett att han handlat bristfälligt och att moderns berättelse stämmer. Att han själv aldrig anmälde ärendet skyller han på glömska.

Ansvarsnämnden anser i sitt beslut att tandläkaren åsidosatt sina skyldigheter och att det är anmärkningsvärt att han inte avbröt behandlingen då modern påpekade att fel tand var på väg att dras ut.

Undervisar

i svartbygge

u Kommunen har undervisning i en fastighet i centrum -men något bygglov för verksamheten söktes aldrig. Nu drabbas fastighetsägaren av "böter".

Det är ett fastighetsbolag

som äger huset. Tunabyggen hyr lokaler av bolaget för kommunens räkning. De tidigare kontorsutrymmena används nu för undervisning.

Detta ställer krav på bland annat andra utrymningsmöjligheter. Dessa krav har fastighetsbolaget levt upp till, bland annat en brandtrappa. Men något bygglov har inte sökts av bolaget. Varken för trappan eller den ändrade användningen. Nu ges detta i efterskott, men bolaget får en betydligt högre avgift. 8 400 kr istället för 2 100 kr. Ärendet överlämnas också till förvaltningsdomstol för utdömande av eventuell tilläggsavgift.

Att kommunen är inblandad i verksamheten påverkar inte bedömningen. Stadsarkitekt Arne Ludvigsson säger att alla fall bedöms lika, oavsett vem som är inblandad.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons