Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandhygienister mot cigaretter

Annons

Tobaksfri duo. Så heter projektet som ska få fler unga att våga tacka nej till den första cigaretten.

Tobaksbruket kryper allt längre ned i åldrarna. Unga provar att röka och fastnar ofta i en av de mest beroendeframkallande droger som finns.

Dessutom testar så många som 80 procent av alla ungdomar som röker andra droger. Det gör bara sex procent av icke-rökarna.

- Rökning är en inkörsport till andra droger, säger Karin Gunnarsson, tandhygienist på Folktandvården Skönvik i Säter.

Hon har tagit initiativ till ett tobaksförebyggande arbete kallat Tobaksfri duo som hon driver tillsammans med kollegan Monica Hessling Fransson.

Arbetet startar under våren och innebär att elever i årskurs sex ingår ett partnerskap med någon rökfri vuxen och skriver kontrakt på att vara tobaksfria under hela högstadietiden. Förhoppningen är att de inte heller senare börjar röka eller snusa.

- Sedan många år tillbaka håller vi tobaks- och droginformation för sexorna under vårterminen. Det har visat sig att många, framför allt flickor, börjar röka under sommarlovet efter sexan. Att röka är ett sätt att göra som vuxna gör, säger Karin Gunnarsson.

Tobaksfri duo har visat sig vara framgångsrikt i flera av landets andra kommuner.

Just nu pågår arbetet med att informera föräldrarna till sexorna på Kungsgårdsskolan i Säter och Kyrkbyns skola i Stora Skedvi.

Eleverna kommer att informeras under besök i klasserna under våren. Kontraktet skrivs sedan på under kvartsamtalen tillsammans med läraren vid vårterminens slut.

Den som skrivit på kontraktet får ett medlemskort med förmåner. Karin Gunnarsson och Monica Hessling Fransson raggar just nu sponsorer.

- Ett medlemskort kan också vara en hjälp att stå emot kompistrycket. Innerst inne vill de flesta inte börja röka, säger Karin Gunnarsson.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons