Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tålmodigt djurmåleri

Annons

Det var tålamodsprövande och jobbigt, men roligt som spännande. Det blev en viktig erfarenhet i livet och en uppgift och gav mer än att enbart måla väggarna.

När det blev fel fick de fråga om råd. De letade fram rätt kunskaper om hur väggar målas om och de lärde sig material och metoder att måla motiv på stenväggar.

Ingen av dem, Madde Bloom, Malin Gustavsson och Mariella Pettersson, hade någon gång gjort något liknande.

De kom till individuella programmet bland annat för att de valt fel program och skulle läsa in olika betyg. När det var klart kunde de välja mellan praktik eller projektarbete.

Madde, Malin och Mariella valde att göra ett projektarbete och då att måla om den intetsägande, ljust gula trappuppgången som så många kommenterat och sagt att den var ju hemskt tråkig. Det är den inte längre. Vid entrén simmar några delfiner, längre in i naturbruksgymnasiets hus smyger en varg och en struts tittar fram. Högst upp i husets tak svävar en örn.

Djuren är alla i naturlig storlek. Hur en enhörning ser ut i verkligheten vet ju ingen men de har även målat häst, hare, katt och fjäril.

Det första momentet var att montera ned saker från väggarna. Därefter började jobbet med att spackla, slipa och tvätta av väggar och tak. Målningen tog tid, framför allt att ta fram bilder på djur, kopiera, förstora upp bilderna och föra över dem på väggarna och därefter måla dem.

- Vi tycker om djur och eftersom lärarna vid djurvårdsprogrammet på Naturbruksgymnasiet har sina kontor här tyckte vi det passade bra att måla djur, berättar Malin och Madde.

När eleverna på djurvårdsprogrammet gjorde en resa till Kolmårdens djurpark fanns det några platser över. Då fick Madde, Malin och Mariella följa med. Att se delfinerna och vargarna var mest intressant, tyckte tjejerna.

Arbetet fortsatte.

- Vi sydde gardiner, stolsdynor, planterade blommor, berättar Malin och Madde.

- Anders Ivars från byggprogrammet har varit handledare och vi har också fått tips och råd från en färgfirma. Här kommer och går många människor varje dag och alla kan då se flickornas fantastiska arbete, säger Lotta Mases handledare på individuella programmet.

Skolan är snart slut och då ska de arbeta. Madde på Hedlunds i Furudal och på go-cartbanan. Malin ska arbeta i glassfabrik.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons