Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallrik på krogen visar standarden

Annons

Regeringen vill inleda en försöksverksamhet med en dekal i restauranger och livsmedelsbutiker som visar resultatet av kommunens livsmedelsinspektioner. I Borlänge genomförs livsmedelstillsyner regelbundet och vid några tillfällen har verksamheter fått stänga, på grund av brister.

Den dekal regeringen vill införa, från 1 april 2007, ska visa hur väl restaurangen eller butiken klarat kommunens inspektion. En tallrikssymbol med en glad, neutral eller en ledsen gubbe ska anslås i restaurangen eller livsmedelsbutiken.

-Vi ligger ganska långt framme. Det är möjligt att vi hakar på det här och vill vara med i försöket. Vi får ta en diskussion i miljönämnden, säger Göran Tägtström.

Vilka kommuner som får vara med är inte klart. Kommunerna får ansöka om att få delta. Livsmedelsverket tar fram en lista på de som vill ingå i den treåriga försöksverksamheten.

I de kommuner som går med blir det obligatoriskt för restaurangerna och butikerna att följa reglerna om att offentliggöra resultatet av kontrollen.

-Folk får veta hur standarden är, säger Göran Tägtström som menar att det är bra för konsumenterna om detta blir tydligt.

Samtidigt sätter det press på krögarna att leva upp till de krav som lagstiftningen ställer, och att sköta hygienen. Om försöket faller väl ut så kommer regeringen att lägga fram ett lagförslag för att permanenta systemet över hela landet.

I det kommande försöket föreslås tre olika symboler:

En guldtallrik med en glad mun = inga avvikelser.

En silvertallrik med en neutral mun = få mindre avvikelser

En röd tallrik med en ledsen mun = flera mindre avvikelser eller minst en allvarlig avvikelse.

Förslaget syftar till att resultaten från miljökontorets inspektioner ska bli mer offentliga och att företagen ska få en starkare drivkraft att arbeta förebyggande och att de snabbare ska åtgärda brister.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons