Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tällberg vackert - men också stridigt!

Annons

Men under ytan finns av allt att döma många stridiga viljor. Många, men knappast alla, har redovisats i Falu Kuriren. Bråket om en tomtförsäljning i höstas har nu fått sådana konsekvenser att Tällbergs byastyrelse avgår och med kort varsel kommer bystämman att inkallas för att hitta nya styresmän och kvinnor.

Om detta rapporterade kollegan Magnus Rolands i tisdagstidningen.

Ett annat exempel som vittnar om trätviljan bland Tällbergsbor blev jag varse för ett halvår sedan när jag skrev om Thorsten Holms arbete med en dokumentation om gårdar och hus i byn.

Artikeln innebar flera samtal och brev där Homs arbete beskrevs i nedsättande ordalag och med omdömen som egentligen inte var värdiga vuxna människor.

Att den planerade konferensanläggningen har både vänner och motståndare, kan jag förstå. Men det är svårare att ha fördragsamhet med alla dessa personkonflikter som rimligen måste tära på hela byns befolkning och skapa en väldig osäkerhet inför framtiden.

Givetvis inser jag att Tällbergs liv inte domineras av intriger och bråk, men det är illavarslande nog med de konflikter som redan kommit i dagen.

Både som radio- och tidningsman har jag ändå upplevt mycket av gott sam- arbete och framtidstro i denna, kanske den vackraste av byar i länet?

Jag tänker inte minst på dragspelsfesten, Tällbergsdraget, där Brygt Bert och Evert Sandin drog ett tungt lass under inledningsåren. Jag kan tänka mig att det rynkades på näsan åt att dragspelet, och inte fiolerna, skulle dominera musikbilden i Tällberg.

Men Brygt Bert och Sandin lyckades göra Tällbergsdraget till en trivsam och populär sensommarfest.

Jag är inte mannen som kan svara på varför det så lätt blir bråk i Tällberg. Det är visserligen lätt att inse att det alltid finns en risk för konflikter i ett samhälle där fastboende ska leva och verka i samklang med fritidsboende som ser "sitt" Tällberg mer som en oas dit man åker för att få lugn och ro och för att koppla av från jobb och uppdrag.

Någon av dem kanske glömmer att Tällberg är ett levande samhälle med stor intensitet och där vardagsbestyr stundom måste skötas under veckosluten.

I längden blir stridigheterna i Tällberg outhärdliga - för alla. Därför är det viktigt att byn snabbt får en styrelse med försonande anlag.

Mer läsning

Annons