Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tällberg gav värme och hopp

Annons

"What" och "How" stod det på tänkarkepsarna som delades ut till delegaterna när Tällberg forum inleddes i lördags. Att det kläckts tankar och idéer om vad som behövs göras och hur, stod klart i går, då det var redovisningsdags för diskussionsgrupperna.

Samstämmiga röster överöste arrangören med tacksamhet över forumet, men där fanns också förslag till bättringar. En kvinna från Förenade Arabemiraten saknade Mellanösternfrågan på årets möte, vars tema har gått under den vida frågan "hur i hela världen ska vi kunna leva tillsammans?"

- Vi var tre araber i vår grupp, men vi kände inte att vi var riktigt inkluderade i det "vi" som forumets fråga gäller.

Flera delegater menade att mötet till för stor del präglats av en homogen grupp.

- Hela världen har inte fått plats. Majoriteten i panelerna har bestått av medelålders män, politiker och företagare. Medan de unga, kvinnorna och sydlänningarna varit mer passiva lyssnare, säger en delegat.

En större medverkan från Afrika efterlystes också, liksom en satsning på miljöanpassning av mötet, bland annat med miljöbilar. Det gäller att leva som man lär.

- Till nästa Tällberg forum borde vi kanske titta mer på de motsägelser vi är en del av, sade Marianne Knuth från Zimbabwe.

Flera grupper hade kommit fram till konkreta förslag på vad som kan göras för att föra forumets frågor vidare.

En grupp ville anordna en världsomfattande folkomröstning via internet som en manifestation för en bättre värld.

En grupp hade jobbat på ett förslag om hur Gazaremsans vattenförsörjningsproblem skulle kunna lösas genom ett samarbete över landsgränserna i Mellanöstern, med både företag och organisationer i samverkan.

Kinesiska journalister nämndes som en särskilt önskvärd grupp att ha med på kommande möten och det berättades att en skola i new York skulle sätta Tällberg forums frågor på schemat.

En finansgrupp och en miljögrupp har fötts ur de fem dagarna i Tällberg, och tanken är att de nu ska arbeta vidare tillsammans, som ett nätverk.

Och som en eloge till de spelmän som uppträtt på mötet ska ett nyhetsbrev på Mauritius få namnet Tällberg Fiddlers. Några av delegaterna talade varmt om hur de fått både insikter och vänner för livet. Hur de blivit både arga och hoppfulla och hur de ville gå vidare med arbetet på hemmaplan.

- Jag vet att det är saker på gång nu, både i Split, Paris, Kina och USA, säger företrädaren för en grupp, och riktar sig till delegaterna:

- Låt oss skapa flera Tällberg.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons