Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tällberg Forum invigd med kunglig glans

/

Annons

Världsforskare med diskussioner på vetenskapsnivå. Låter det tungt? Ansvaret för världsproblemen ligger på just dina axlar dygnet runt. Ett tungt ok att bära när det är för sent, när vi står där på tå, med näsan strax över havsnivån, och undrar vad som hände.

Tällberg Forum behandlar det tyngsta av det tyngsta ämnena i modern tid. Miljön. Med planeten i centrum, och dess framtid som riktmärke, har 500 personer, och hundratalet journalister, från hela världen samlats på den lilla orten för att i går inviga veckan som är fylld av debatter.

Invigningen skedde i ett jättelikt cirkustält med talarstolen och scenen i manegen. Landshövdingen Maria Norrfalk hälsade alla välkomna till Tällberg, för att sedan lämna över till kronprinsessan Victoria som hälsade alla välkomna till Sverige. Kronprinsessan höll ett lättsamt, men ändå blodigt allvarsamt och bedjande tal om att vi måste tänka röra oss framåt och det innebär att börja tänka på nytt.

Initiativtagaren till Tällberg Forum, Bo Ekman, nämnde i sitt tal Al Gores dokumentär "En obekväm sanning" som ett avskräckande exempel till åhörarna och att globalisering faktiskt har två sidor.

Leksandslandskapet beskrivs som en perfekt mötesplats för att få världens främsta forskare, analytiker, ministrar och politiker att komma tillsammans. Långt bort från storstadens tunnelbanor, shoppingstråk och kändisbarer ska man här kunna sitta i lugn och ro och fundera "Hur i hela världen ska vi kunna leva tillsammans?".

Kontrasterna var tydliga i Tällberg. Samtidigt som världsproblemen födde en lösning, spelades det glatt på fioler och dragspel vid Tällbergsgårdens terrass.

Invigningsforumet avslutades under kvällen på i Holen med spelmän.

Mer läsning

Annons