Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibanledare sägs vara gripen

Annons

För första gången uppges pakistanska myndigheter ha gripit en hög afghansk talibanledare. Gripandet ska ha skett i Quetta i måndags.

Uppgifterna om gripandet kom från både en pakistansk säkerhetskälla och en talibankälla på torsdagen men tillbakavisades av chefen för inrikesministeriets krishanteringsenhet.

Den gripne, mulla Obaidullah Akhund, är den högste talibanledare som pakistanska myndigheter gripit. Han var försvarsminister i talibanregimen fram till dess fall efter USA:s invasion i Afghanistan 2001.

Akhund är även nummer tre i rangordning i talibanernas styrande tiomannaråd, som leds av mulla Mohammad Omar.

Gripandet av Akhund ska ha skett i måndags, timmarna efter att den amerikanske vicepresidenten Dick Cheneys överraskande besökte premiärminister Pervez Musharraf. Det sker dessutom vid en tidpunkt när demokrater, amerikanska medier och tankesmedjor alltmer börjat ifrågasätta Bush-regeringens val av Pakistan som allierad i kampen mot terrorismen.

Cheney bad Musharraf "att göra mer" för att hindra al-Qaida från att återuppbygga sitt nätverken från gömställen i Pakistan.

Den anonyma säkerhetskällan hävdade dock att gripandet var resultatet av ett planerat tillslag och inte hade någonting med Cheneys besök att göra.

Talibankällor som talade i satellittelefon från hemlig ort sade att Akhund greps hos släktingar i Baluchistans provinshuvudstad.

De sade att två andra talibanledare hade gripits i Quetta den här veckan men det kunde den pakistanska säkerhetskällan inte bekräfta.

TT

Mer läsning

Annons