Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibaner uppges ha mördat gisslan

Annons

Talibaner uppgav på söndagen att de mördat en afghansk journalist som arbetade som översättare åt en italiensk kollega.

Ajmal Naqshbandi och Daniele Mastrogiacomo kidnappades förra månaden. Mastrogiacomo frigavs för två veckor sedan, efter att den italienska regeringen övertalat Afghanistans regering att gå talibanerna till mötes och släppa fem av deras fängslade medlemmar.

Men Naqshbandis öde kan alltså ha blivit ett annat. Talibanerna hade tidigare meddelat en tidsfrist som skulle gå ut på annandagen.

Den italienska nyhetsbyrån Peace Reporter, som har goda kontakter med talibanerna, sade dock till AFP att den inte kunnat få bekräftelse på mordet. Peace Reporter har koppling till en biståndsorganisation i området och fungerade som medlare mellan gisslantagarna och regeringen. Nyhetsbyrån varnade i stället för att uppgifterna kunde vara en strategi för att öka pressen på Afghanistans regering.

De två journalisternas chaufför, som tillfångatogs samtidigt med dem, halshöggs i samband med kidnappningen.

Afghanistans president Hamid Karzai har tidigare sagt att fångutbytet var en extraordinär engångshändelse. Afghanistans regering kritiserades efter Mastrogiacomos frigivning för att med sin kompromiss ha ökat risken för kidnappningar.

Italien har 1|800 soldater stationerade i Afghanistan.

TT

Mer läsning

Annons