Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibaner dödade i södra Afghanistan

Annons

Ett 40-tal talibankrigare och tre poliser dödades när Natosoldater och afghanska säkerhetsstyrkor drabbade samman med talibanförband i södra Afghanistan. Trupperna sades också ha erövrat mark från talibanerna under operationen i provinsen Helmand.

De båda nämnda orterna ligger drygt tre mil från varandra. Khan betecknade striderna som allvarliga.

I huvudstaden Kabul i norra Afghanistan sade sig den Natoledda internationella styrkan Isaf inte kunna bekräfta uppgifterna.

I Helmand har talibaner utkämpat flera hårda duster med Natotrupper och afghanska soldater de senaste månaderna. Militären medger att delar av provinsen kontrolleras av talibanrebeller.

På annat håll i Afghanistan, i östprovinsen Kunar, grep soldater ur regeringsarmén och den USA-ledda alliansen OEF fem personer som misstänks ha hjälpt till att smuggla in milismän i landet från Pakistan.

Talibanerna fördrevs från Kabul i slutet av 2001 i en USA-ledd offensiv.

Det finns i dag omkring 50|000 utländska soldater i Afghanistan, fördelade på Isaf och OEF. Isaf ska hjälpa den underbemannade och illa utrustade afghanska armén och polisen att bekämpa milisgrupperna och skapa stabilitet i landet. OEF jagar terrornätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin.

I Isaf ingår en svensk kontingent med omkring 270 soldater, stationerade i Mazar-i-Sharif i norr.

TT

Mer läsning

Annons