Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talar vi om konservburkar eller barn?

Annons

Den 7 februari svarade regnbågsalliansen på kritiken om nya nedskärningar inom barnomsorgen.

Det finns mycket att säga om den och det finns personer som är bättre insatta som kan framföra motargument. Men det som är helt uppenbart är den skrämmande syn på barn som insändaren visar.

"Två 15-timmarsbarn motsvarar ett heltidsbarn". Man kan tro att det handlar om konservburkar på 300 respektive 600 gram eller någon annan produkt. Köp två, betala för en, kanske är det tanken bakom.

I slutet av insändaren nämns mycket riktigt också effektivitet. Att ta hand om 50 barn på heltid innebär för politikerna att man kan ta hand om 100 på halvtid. Stoppa bara ned ungarna i varsin burk, så att det inte märks att de är olika!

Varken begåvade eller svagare barn görs någon skillnad på.

Skyldigheten mot skattebetalarna nämns också. Som om inte föräldrarna vore skattebetalare. De brukar dessutom vara i sin bästa och mest "produktiva" ålder när de har barn på dagis. För att nu använda detta gräsliga ord.

Redan 1995 hade besparingarna underminerat barnomsorgen. Hur ska det inte vara nu? Min son var då åtta år och fick flytta mellan tre olika lokaler på fritis. Han var ingen gruppmänniska och när jag en dag hittade honom i en fönsterlös skrubb fick han i fortsättningen vara hemma själv. Vi upplevde båda att en tillvaro som "nyckelbarn" var betydligt mer human och utvecklande.

Att en före detta rektor på Gussarvet, som sett problemen kan skriva under insändaren gör mig oerhört besviken.

EVA ELLNEFORS

Mer läsning

Annons