Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala om mjukisar (del 2)

Annons

I NLT 29 maj ser vi att sossen Bengt Stelin är illa berörd av protesterna mot sossarnas vårdpolitik. Stelin säger att det var en "intensiv debatt" i frågan på arbetarkommunens möte men vad som sades är en hemlighet som inte tål offentlighetens ljus.

Ännu märkligare är att Stelin tydligen ska in som ersättare i landstingsstyrelsen, men utan att få del av handlingarna i ärendet i förväg. Hur ska han kunna överblicka och bilda sig en riktig uppfattning?

Det blir som när diktaturerna sammankallar sina parlament för att godkänna redan fattade beslut med en enighet på 99 procent.

SPF-ordföranden Gunnar Andersson har deklarerat att han som socialdemokrat sedan barndomen, inte kan ge dem sin röst igen om de genomför nedläggningen av lasarettets viktigaste funktioner. Det är en inställning som man känner respekt för och jag vet av egen erfarenhet hur svårt det är att gå emot sitt eget parti men det kommer alltför sent. Han var "mjukis" för länge.

När jag träffar många äldre sossar säger de mellan fyra ögon att "du har alldeles rätt" men det törs man inte säga offentligt. Roger Stål har i NLT 27 maj visat att kommunens nämnder måste spara in på personal och kostnader för att klara lönehöjningarna.

Personalkostnaderna är mer än 70 procent av kostnaderna och det är på de återstående knappt 30 procenten som man sparat under senare år. Han avslöjar också att man ofta utnyttjar checkkrediten och lånar till lönerna. Det är oförsvarligt om man inte gör något åt det.

Fotnot: Del 1 av denna insändare publicerades i gårdagens tidning.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons