Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tal om undantagstillstånd i Pakistan

Annons

Rykten om ett förestående undantagstillstånd i Pakistan cirkulerade på torsdagen och refererades av pakistanska privata tv-kanaler. Regeringsföreträdare gav olika budskap om vad som kan hända.

Enligt landets statliga television betecknade officiella källor uppgifterna som helt grundlösa, och informationsministern Muhammad Ali Durrani förnekade på förfrågan från Reuters att ett möte hade hållits om utlysande av undantagstillstånd.

En medlem av den inre regeringskretsen i Islamabad sade dock att president Pervez Musharraf _ en av USA:s allierade i regionen _ överväger en sådan åtgärd. Med ett undantagstillstånd kan presidenten förlänga parlamentets och provinsförsamlingarnas mandat med tolv månader och därmed senarelägga det val som annars ska hållas framåt årsskiftet.

Regeringen skulle kunna motivera ett sådant beslut med de tilltagande oroligheterna i landet till följd av den senaste månadens attacker och självmordsbombningar av muslimska extremister, lierade med talibanerna och al-Qaida. Oppositionen och politiska bedömare befarar dock att Musharraf kan vilja tillgripa undantagstillstånd därför att han kan få svårt att bli omvald.

Till AFP sade vice informationsministern Tariq Azim att undantagstillstånd har diskuterats och inte kan uteslutas.

Enligt officiella källor har Musharraf kallat sina närmaste rådgivare till ett möte under torsdagen på presidentens lantställe i Rawalpindi utanför huvudstaden Islamabad.

TT

Mer läsning

Annons