Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Takstolstillverkaren SWL har spräckt budgeten med marginal

Annons

Sedan många år tillbaka har Henry Björn varit involverad i SWL:s verksamhet. Hans målningsföretag har ansvarat lackeringarna av SWL:s takstolar och för ett år sedan fick han en förfrågan om han var intresserad av att köpa företaget.

- Jag beslutade att satsa på att köpa företaget och det har varit lite pirrigt om det skulle gå, men nu med lite distans kan jag se att det var rätt, säger Henry Björn.

När han tog över var det 33 anställda i företaget och i dag har han 38 och räknar med att anställa ytterligare någon under hösten.

- Det är en väldig uppgång på marknaden just nu, men jag vill avvakta till våren innan jag anställer fler, men ökar det i samma takt som hittills måste vi bli fler, summerar Henry Björn.

Han har under första året jobbat med att lära sig marknaden och har dessutom förändrat försäljningsorganisationen.

- Vi har samlat alla resurser i Smedjebacken och har dessutom förstärkt på konstruktionssidan.

Tidigare hade företaget försäljningskontor på flera platser runt om i landet.

Under året har det vidare pågått ett arbete med att kvalité- och miljöcertifiera verksamheten.

- Det gör att vi stärker vår position på marknaden.

Produktionen är huvudsakligen inriktad på tillverkning av långa takstolar. De längsta har en spännvidd på 44 meter och ska de vara längre tillverkas de i flera delar.

- Vi kan göra i stort sett hur långa som helst, men ska de vara i en del begränsas det till 44 meter och det har med transporterna att göra och att lokalerna inte klara så mycket längre, förklarar Henry Björn.

Kunderna är främst byggföretag i Sverige, men på senare tid har det även tillkommit utländska företag som köper takstolar från SWL.

Inför 2004 diskuterades i ledningen på vilken nivå de skulle lägga budgeten.

- Jag var optimistisk och tyckte att 40 miljoner kronor under året kunde vara rimligt, men det var flera som var tveksamma.

- Det känns skönt att det höll, men jag hade aldrig vågat hoppas på att det skulle öka så mycket som till närmare 50 miljoner kronor, fortsätter Henry Björn.

Han vill dock poängtera att framgången under det första året är till mycket stor del personalens förtjänst.

- Hade jag inte fått den hjälp jag fått hade det aldrig gått så här bra.

Inför framtiden vill han utveckla företaget i en inriktning där SWL inte bara levererar takstolar, utan hela stommen till en byggnad och att de dessutom ställer upp den.

- Vi skulle helt enkelt bygga hela stommen i egen regi.

Ett litet moln finns det dock på himlen och det handlar om de stigande stålpriserna.

Bara sedan årsskiftet har priset stigit med 50 procent och det påverkar naturligtvis verksamheten.

- Vi måste på ett helt annat sätt än tidigare ta hänsyn till detta och numera lägger vi in kontrakt och offerter att stålpriset kan ändra det slutliga priset.

- Men just nu verkar det som priset stabiliserat sig på en nivå som är 50 procent högre än i fjol, men trösten är att detta gäller även våra konkurrenter.

Det som kan hända enligt Henry Björn är att tillverkare av takstolar i trä kan kapa åt sig vissa marknadsandelar.

- Men jag tror att det är en marginell förändring.

Sammantaget ser han mycket ljust på framtiden och ser stora möjligheter för företaget att utvecklas i en positiv riktning.

- Det är kanske för mycket att hoppas på att det går lika bra i fortsättning, som det gjort det första året, summerar Henry Björn.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons