Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Takras i Gallerian

Annons

Chock, förvåning och ilska. Det var vad som mötte NLT när tidningen kom till Gallerian någon halvtimme efter raset.

- Vi har skojat om att det där taket kommer väl att rasa ned i huvudet på någon. Jag blev så chockad och tänkte direkt att det kanske hade följt med några byggjobbare i fallet, berättade Erna Svensson.

Det var i butikens herravdelning, nedanför rulltrapporna, som taket plötsligt rasade ned. Här har under en tid pågått ombyggnadsarbeten. Rulltrapporna ska tas bort och ersättas av en inglasad hiss.

- För tre veckor sedan skulle de kapa ett par rör. Rören skulle inte innehålla någon vätska, hette det, men det sprutade ut en oljeblandning över skorna som vi har till försäljning, berättade Ernas dotter Linda Sjökvist som också jobbar i butiken.

Förstörda skor hade ställts undan och i går förmiddag tänkte Erna Svensson plocka ihop dem och en del andra saker och bära ned det till källaren.

- Jag var där under taket och jobbade i någon halvtimme. Alldeles när jag gick ut så small det bakom ryggen på mig. Jag har haft en enorm tur, jag hade aldrig överlevt om jag fått taket över mig, säger en skakad Erna Svensson.

Dottern, som befann sig i en annan del av lokalen, blev fruktansvärt rädd.

- Det blev en djävla smäll. Och jag visste ju att mamma var där och jobbade...

Linda Sjökvist uppgav att sedan i fredags har de kunnat se hur taket undan för undan har sjunkit. Detta har påpekats för byggfolket som dock, enligt affärsinnehavarna, inte tagit deras oro på allvar.

- De har sagt till oss att det inte skulle vara någon risk för att taket skulle kunna ramla ner.

Efter smällen i går rådde det både chock och förstämning bland byggfolket. Byggföretaget Peab ansvarar för byggjobbet och har för närvarande ett par man på plats. Här fanns i går också personal från Wikers Plåt.

- Jag gör inga uttalanden. Det som inträffat är väldigt konstigt. Det här kunde inte förutses, sade Rolf Lagerquist, platschef vid Peab i Ludvika.

Jan Magnusson förvaltar Galleriafastigheten på uppdrag av ägaren Linus Andersson i Bureå i Västerbotten. Han var både förvånad och upprörd.

- De som utfört bygget här vid rulltrappan för fyra-fem år sedan har inte gjort det riktigt. Man har fäst taket med alldeles för små skruvar.

- Det här är en undermålig byggnation, ett fuskbygge som skett under den förra ägarens tid. Så här får man inte göra, sade en påtagligt skakad Jan Magnusson.

- Fuskbygge? Det är grova ord, dom vill jag inte ta i min mun, framhöll Rolf Lagerquist. Han påpekade också att det inte var Peab som hade svarat för "fuskbygget".

En tjänsteman från Dalarnas Försäkringsbolag kom så småningom till platsen. Denne man i medelåldern som inte ens ville uppge sitt namn var synnerligen skärrad och stressad och vägrade svara på alla frågor. Han hänvisade bara till kontoret i Falun.

Erna Svensson, maken Lasse och Linda Sjökvist var tacksamma för att försäkringsbolagets representant åtminstone behagat att visa sig. Ett besök hade efterlysts ända sedan delar av skoaffären blev översköljd med olja.

- Nu förväntar vi oss att vi får ersättning för tappad försäljning och att hyran sätts ned, sade affärsinnehavarna med adress försäkringsbolaget och fastighetsförvaltare Magnusson.

Mer läsning

Annons