Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågen blir avgörande

Annons

- Det här är något av en ödesfråga för oss, säger Gun Drugge, som numera är vice ordförande i en tågförening som omfattar kommuner från Uppsala i söder och Älvdalen i norra.

Föreningen har bland annat som uppgift att presentera en utredning som ska tala om för regering och riksdag vilken betydelse järnvägstrafiken har för Dalarna.

- Den är grunden för ett fungerande samhälle, säger Jan Stagenmark. Folk ska kunna bo i södra Dalarna, men pendla till jobb och studier i exempelvis Uppsala.

Ordförande i föreningen är Borlänges starke man, kommunalrådet Peter Hultqvist, s. Han ska leda arbetet som i sin tur ska få till följd att tågtrafiken på Dalabanan intensifieras.

Ett framtida hot kan i stället bli att tågtrafiken går från Borlänge och Falun via Gävle till Uppsala och Stockholm.

- Vi ser vad snabbare och modernare tågtrafik betytt för

Eskilstuna och Norrköping, säger Gun Drugge. Framför allt tätare tågtrafik är oerhört viktigt för en expanderande region.

Den nybildade tågföreningen ska nu söka projektpengar för att kunna påbörja arbetet med en förstudie till den större planerade tågutredningen.

- Vi vill också studera befolkningsströmmar och regionernas behov av godstrafik, möjliga dubbelspår, vad som krävs för att kunna påbörja arbetet med att förstärka bansträckor i regionen och nödvändiga underhållsarbeten, säger Gun Drugge.

- Vi vill komma igång med arbetet så fort som möjligt, inte vänta till mellan åren 2011 och 2015. Det blir en alldeles för lång väntan. Under den tiden händer det mycket.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons