Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågbolag vill samverka med Säfsen Resort

Annons

- Jag vet vilka problem det är för landsbygden i de här trakterna.

-Därför måste vi hjälpas åt i Sveriges inland, säger tågbolagets vd Rolf Schillén i Kungsbacka.

Tågprojektet syftar, som tidningen tidigare redogjort för, till att trafik med turisttåg på routen Köpenhamn, Göteborg, Ludvika och Mora vidare till Storuman. En målgrupp är Europaturister som lätt vill ta sig till och från de svenska fjällen, men konceptet har betydligt större bredd än så.

Infrastrukturminister Ulrica Messing har uppvaktats och ärendet ligger hos Näringsdepartementet.

- Nu väntar vi och ser om regeringen säger ja så vi kan gå vidare till Banverket och Järnvägsstryrelsen. Vi tror att ett beslut kan komma någon gång under februari eller mars.

- Målsättningen är att vi ska kunna starta trafiken under 2006, avslöjar vd Schillén.

Samtidigt pågår arbetet för att knyta kontakter med olika samarbetspartners och kommunerna längs det långa stråket. Fokuseringen på Bergslagen och Bergslagsbanan är påfallande.

- Det finns mycket i de trakterna. Det är ju Sveriges kulturvagga, tycker tågdirektören.

- I Säfsen Resort ligger en väldig potential och den anläggningen är ju redan vida känd, inte minst här nere i Göteborgstrakten. Det är något som vi snabbt ska börja bearbeta, fortsätter han och låter förstå att det eventuellt kan bli fråga om specialturer mellan Göteborgs central och Ludvika station för vidare färd med bussar till och från turistanläggningen.

- Får vi tillståndet ska det bli en verklig paradlinje på gamla kära Bergslagsbanan, det lovar jag. I ett senare skede ska vi också försöka tvinga fram en total upprustning av Inlandsbanan.

-Det finns pengar i landet, Sverige är inte fattigt.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons