Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågade ur i protest

Annons

När socialdemokraterna i kommunstyrelsen på nytt ville diskutera ett uttalande till stöd för dem som arbetar för fred i konflikten mellan Palestina och Israel tågade de borgerliga ledamöterna ut från sammanträdet.

Vid förra mötet i kommunfullmäktige togs ett förslag till uttalande tillbaka. Detta eftersom det ansågs inte förenligt med kommunallagen då kommuner inte ska engagera sig i utrikespolitiska ärenden.

Men socialdemokraterna gav sig inte utan föreslog vid kommunstyrelsemötet ett nytt, och omskrivet, uttalande kring konflikten mellan Palestina och Israel. När det stod klart att uttalandet skulle upp på dagordningen lämnade Gert Nordin, kd, sammanträdet. Han beslutade senare att avsäga sig uppdraget i kommunstyrelsen.

När det blev dags för ordföranden Gun Drugge, c, att ta upp förslaget till uttalandet, lade hon ifrån sig ordförandeklubban och lämnade tillsammans med de övriga borgerliga ledamöterna sammanträdet.

- Jag talade om att jag inte vill vara med och administrera ett beslut som inte är förenligt med kommunallagen. Vi har ingen rätt till detta. Det ingår inte i en kommuns arbetsuppgifter, säger Gun Drugge.

Kommunalrådet Jonas Carlgren vill inte heller vara med och hantera ett olagligt beslut.

- Nu har socialdemokraterna och vänsterpartiet förvandlat kommunstyrelsen till en lekstuga. Detta ger inget seriöst intryck, säger han.

När de borgerliga lämnade sammanträdet fanns vare sig ordförande eller vice ordförande på plats. Då blev det Jan-Erik Romson, v, den äldste ledamoten med sina 64 år, blev tillfällig ordförande. Med röstsiffrorna 8 mot 0 kunde han konstatera att kommunstyrelsen ställer sig bakom ett uttalande som stödjer de krafter som arbetar för fred i konflikten.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons