Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåg i Bergslagen kritiserar SJ

Annons

Det är nämligen inte bara SJ som skriver brev och klagar på TiB.

I ett brev till SJ kritiserar Tåg i Bergslagens vd Mikael Prenler, SJ:s sätt att sköta sina åtaganden.

Brevet skickades den 1 juli.

Något svar på brevet hade inte TiB fått i går eftermiddag.

TiB pekar på flera punkter där man anser att SJ bryter mot avtalet:

Inställda tåg:

Enligt TiB har det under våren varit inställda tåg där fordonsbrist angivits som orsak, när det i stället handlat om förarbrist.

l Ombordpersonal:

TiB konstaterar, såväl genom egen erfarenhet som genom SJ-interna rapporter, att ombordpersonal saknats i många fall. Särskilt påtagligt har detta varit på sträckan Västerås-Fagersta-Ludvika.

l Ersättningstrafik:

Ersättningstrafik har inte alltid fungerat, enligt TiB. I vissa fall har ingen buss kommit, utan resenärerna har hänvisats till ett annat tåg. I andra fall har bussen kommit mycket sent eller varit av så dålig kvalitet att resenärerna känt en oro att åka med bussen.

l Ombordservice:

Enligt avtalet ska SJ ha service ombord på samtliga tåg på en nivå som omfattar kaffe och andra drycker samt tilltugg, som ska säljas av ombordpersonal. TiB har fått information om att SJ dragit ner på serveringen ombord, främst av ekonomiska skäl. TiB fick information om detta först när underleverantören redan varslat personal om uppsägning, och ställdes inför fullbordat faktum att serveringen ombord avsevärt skulle minska.

Enligt TiB accepteras inte detta och står i strid med avtalet. Här krävs besked när servicen kan återupptas.

l Statistik:

SJ skall månadsvis redovisa statistik över antalet resande på länskort samt resandevolym i övrigt för tågtrafiken. TiB har inte sedan i oktober 2001 fått den efterfrågade statistiken trots ett flertal påstötningar.

Ändrad organisation:

Enligt vad TiB erfar har SJ genomfört ändringar i sin organisation så att kontoret i Falun nedrustats. TiB anser att det hör till god ton att informera och samråda om sådana förändringar som kan påverka relationerna med TiB.

l Underhåll och städning:

TiB har tagit del av innehållet i ett brev från en lokförare som redovisar stora brister i såväl städning som reparation av skador på tågen, något som ingår i SJ:s åtagande.

Mats Wilhelmsson, SJ:s chef för division Svealand, vill inte kommentera kritiken, utan hänvisar till de diskussioner som ska föras mellan parterna.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons