Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåg i Bergslagen har koll på passagerarna

Annons

- Det ser något bättre ut än väntat. Men det är några turer som vi måste analysera mera, säger Tord Hult, vd för Tåg i Bergslagen.

Tåg i Bergslagen är ett stort trafiksystem som sträcker sig från Malung i väster till Gävle i öster, från Mora i norr till Hallsberg och Västerås i söder.

Enligt avtalet ska Tåg i Bergslagen få regelbunden statistik från SJ om hur många som reser. Men det har inte fungerat. Vissa perioder har inte statistiken kommit alls, och när den kommit har den inte varit helt tillförlitlig. Tåg i Bergslagen har därför beställt en manuell räkning av alla som reser.

Och nu har 60 studenter och arbetslösa under en vecka gått runt på tågen och räknat resenärer.

- En primitiv metod, men det ger ett säkert resultat över hur många som reste på de olika sträckorna just den här veckan, säger Monica Nilsson, projektledare vid TFK i Borlänge, som gjort resandeundersökningen.

Det var under perioden 9-15 mars som räkningen gjordes. Vissa avgångar, som under den veckan drabbades av inställda turer, räknades veckan därpå.

Räkningen, där målet har varit att få fram beläggningen på tågen, ska vara ett stöd till den kommande upphandlingen som ska göras inför 2006.

- Jag tycker det ser riktigt bra ut. Men det är några tåg som det behöver bli bättre resande på. Jag vill inte peka ut några, innan vi analyserat materialet mer ingående. Jag skulle gärna se ytterligare en sådan här undersökning. Det är i alla fall inte aktuellt med några neddragningar av trafiken för tillfället, säger Tord Hult.

Under en dag, torsdagen den 11 mars, delades enkäter ut till alla som åkte tåg i systemet den dagen. Det var 4 700 personer. Av dessa fick man tillbaka 4 226 enkäter.

- Trots att vi haft så mycket strul med förseningar och inställda tåg så är folk förhållandevis nöjda med tidtabellerna, säger Hult.

Drygt 80 procent av de som svarat säger att tidtabellerna passar deras behov. Mest nöjda är resenärerna på linjerna Borlänge-Mora och Borlänge-Gävle. Resande på linjen Ludvika/Fagersta-Västerås är något mer missnöjda än genomsnittet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons