Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tackade ja till höjd lön

Annons

Normalt sett har en distriktsläkare mellan 1 600 och 1 800 patienter. Det nya avtalet ger sedan årsskiftet distriktsläkarna möjlighet att ansvara för upp till 2 400 patienter, och därigenom höja sin lön med mellan 5 000 och 10 000 kronor i månaden.

- Det är en tillfällig lösning. Det rullar tills vi eller läkarna säger stopp, eller maximalt året ut, säger Lars Johansson.

På vårdcentralen Tisken har samtliga fyra tillsvidareanställda läkare nappat på erbjudandet. Två av dem har gått upp till heltid och de två andra har numera nära 2 400 patienter vardera att ansvara för. Enligt Lars Johansson är läkarna nöjda med avtalet och har inga problem med den ökade arbetsbelastningen än så länge.

- Det beror på vad man har för befolkning i området.

Man kanske inte klarar det alls om man har ett "tungt" område. I ett område med mycket gamlingar kanske man bara kan ha 1 000 patienter. Den bedömningen gör läkarna själva.

Hur påverkar det kvalitén på vården?

- Vi har inte fått några klagomål vad jag vet.

Innebär avtalet att det blir mer än åtta timmars arbetsdag för läkarna?

- Det kan det bli. De har inte rätt till övertid, säger Lars Johansson.

Syftet med avtalet är att få läkare som gått ner i arbetstid att gå upp igen, samt att de som redan jobbar heltid ska ta sig an fler patienter.

- Tanken är att försöka se om det går att slippa den höga kostnaden för dyra stafettläkare, säger landstingsrådet Alf Johansson.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons