Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack, Masjävlar!

Annons

Aldrig någonsin har Björn Wallgren, biografchef upplevt liknande intresse för en film.

- Den drar inte fullt hus längre, men så länge det kommer folk fortsätter vi visa den. Även i sommar fortsätter vi med Masjävlar, sedan i höst tror jag den tar slut. Det är konsumenterna som styr. Fortsätter de komma visar vi filmen.

- Det är helt fantastiskt. Det är jättekul. Filmen är till stora delar inspelad i Rättvik, Maria Bloms släkt kommer från Furudal och vi hade en härlig galapremiär där hela ensemblen var med, säger Björn Wallgren.

Masjävlar har visats sedan 17 december och är nu inne på 15:e veckan. Masjävlar visas även på några andra platser i Dalarna och i Stockholm.

- Filmen har inneburit ett lyft för biografen, både ekonomiskt och kulturellt i samhället. Bions plats i Rättvik har stärkts, fått betydelse för kulturlivet.

- Människor som inte gått på bio på 30-40 år kommer för att se Masjävlar, och publiken tycker mycket om den. Människor känner igen sig, säger Björn Wallgren.

Ulla-Britt Gunnarsson är chef för hemslöjdsföreningens butik i Rättvik, och tack vare bioaffischen till Masjävlar där huvudrollsinnehavaren har en Rättviksmössa på sig, har Rättviksmössan fått en revansch utan dess like.

- Intresset för mössan har inte varit så stort sedan 70-talet. Vi säljer material till mössan och även färdiga mössor till olika delar av Sverige varje vecka. Det har ökat vår omsättning och betydelsen för hemslöjdsföreningen är stor, både ekonomiskt och inför framtiden då vi känner en styrka i tider när andra föreningar läggs ned runt om i landet, säger Ulla-Britt Gunnarsson.

Det är inte bara Rättviksmössan, en traditionell spelmansmössa, som upplever en renässans, Rättvikströjan har också blivit en attraktiv produkt i hemslöjdsföreningens butik.

- Vi hade verklig rusch här under januari och februari, som annars är en förhållandevis lugn period. Vi tror också vi kommer att få mycket att göra med materialförsäljningen under sommaren när alla sommargäster kommer till Rättvik, säger Ulla-Britt Gunnarsson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons