Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ta vara på dagen"

Annons

Egentligen är nyårsafton en dag som vilken annan, men det finns mycket man kan göra med den. Och det är just nyårsaftons symboliska betydelse som John-Åke Halldén kommer att nämna i sitt tal.

Han tycker att nyår ger oss en möjlighet att göra bokslut över det som har varit och en chans att drömma om framtiden. Men man får inte glömma bort att det är en dag, ett ögonblick, att ta tillvara på. Det är ett utmärkt tillfälle att skaka hand och glömma gammalt groll.

Fångar du dagen?

- Jag försöker, men det kanske inte går varje dag. Det gäller att försöka se stunden som något speciellt och inte bara gå och vänta på helgen eller semestern. Ibland blir man sur på sig själv för att man inte gör det, då får man påminna sig själv. Jag brukar tänka på det när jag går för att hämta posten och ser ut över all den vackra naturen.

Hur ska du inspirera andra med talet?

- Jag vill inte avslöja för mycket, men jag vill försöka få människor att se sig själva och andra. Jag kommer att tala om anti-jante- lagen.

Vad är anti-jantelagen?

- Bland annat att man ska våga bejaka både andras drömmar och sina egna. Vi måste försöka tänka att ibland så lyckas jag och ibland så lyckas andra. Men det är också att inte låta rädslan hindra oss från att göra det vi vill och det vi kan.

Vad drömmer du om?

- Jag har många drömmar. Jag vill att barnen ska få växa upp i ett samhälle med lika stora möjlig-heter som jag haft. Jag tror att möjligheterna har minskat för ungdomarna i dag, de måste ha en högskoleutbildning för att få jobb.

- Jag drömmer också om gemenskap. Det är alldeles för mycket vi och dem. Jag har valt att arbeta för det i kyrkan och vill att det ska vara en naturlig mötesplats.

Vad önskar du dig inför 2007?

- Jag bekymrar mig över alla olika konflikter i världen. Jag tycker att det är förvånande att hat kan bli så starkt. Ingen människa kan göra allt men vi kan fundera över hur vi alla kan göra vår bit. Världsfred är ett slitet ord men jag skulle vilja se att det blev en dialog på global nivå.

FaktaBor:Familj:Ålder:Yrke:Fritidsintressen:

JOHANNA BJÖRKLUNDS

Mer läsning

Annons