Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta paus - rädda liv! Bo Berglund, MHF, vill lära semesterfirare på vägen trafikvett

Annons

Under tre intensiva sommardagar hoppas MHF nå 20 000 bilister i landet. Ett viktigt budskap till förarna är: Ta paus!

- Jag tror inte att folk begriper hur viktigt det är att ta en paus när man kör långt. Utan att sträcka på benen blir man avtrubbad, säger Berglund.

Han pekar på att när du blir trött försämras omdömet, du kör och reagerar annorlunda och får svårt att koncentrera dig., vilket gör att reaktionstiden blir längre. Trötta förare anses orsaka 20-40 procent av alla singelolyckor.

Själv tar Bo Berglund alltid paus när han åker längre sträckor.

- Jag tycker det är lämpligt att ta en paus när man kört tio-tolv mil. Jag brukar ofta åka från Falun till Tandådalen. Då stannar jag alltid i Oxberg, så att jag får sträcka på benen. Jag har alltid med mig kaffe och smörgåsar.

Ett annat budskap är att sänka hastigheten.

- Man förlorar inte mycket på att sänka hastigheten med tio kilometer. Folk är för stressade. Och kraven på yrkestrafiken och snabba leveranser är för hårda. Vi har sett vid våra hastighetsprov att många, många lastbilar ligger över tillåten gräns.

Bo Berglund finns under helgen placerad vid Rällsjöns p-plats på vägen mellan Falun och Rättvik. När han på fredagen parkerat sin husvagn och tagit fram sin information, svängde Kurt Andersson från Uppsala in på parkeringen.

- Jag är på väg till Mora, och det här är min andra paus. Jag brukar faktiskt vara noga med det.

I stället pratade Berglund och Andersson om alkolås.

- Vi tycker att det går alldeles för sakta med införandet av alkolås. Vi kommer att köra en kampanj om detta under vecka 32, berättar Berglund.

Fotnot: MHF finns under helgen också på plats på rastplatsen i Fäggeby längs vägen mellan Falun och Hedemora, samt längs riksväg 45 mellan Malung och Stöllet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons