Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta makten över skolarbetet

Annons

Att skylla ifrån sig är ett normalt mänskligt beteende. Redan för flera tusen år sen visste människor att det är lättare att se grandet i sin broders öga än bjälken i sitt eget eller som det sägs i den senaste bibelöversättningen:

"Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget?" Lukas 6:41

Visst kan man skylla problemen i skolan i dag på yttre omständigheter och kanske främst kommunaliseringen.

Från en dag till en annan skulle skolpolitiken plötsligt formas inom varje enskild kommun och hur lätt var det.

Men i stället för att reta sig på Göran Persson, kan ju de som arbetar i skolan och då menar jag också eleverna, göra som Göran tänkt, ta makten över skolarbetet och forma den enligt styrdokumenten.

Det saknas inte resurser i skolan, men resurserna används ofta fel och framför allt planlöst. Det finns många fler vuxna per barn i skolan i dag än vad det nånsin har funnits.

Nu har man vaknat till på högerkanten. Moderaterna vill satsa på den kommunala skolan och på fortbildning av lärare! Jag hoppas att socialdemokratin fortfarande står fast vid det, eller har de också "bytt sida"?

Jag tror att alla skolpolitiker har en stark vilja att satsa på den kommunala skolan och på fortbildning av lärare, men det kanske finns för lite kunskap om hur man kan göra och för mycket ovilja att förändra.

Skolutveckling måste ske inne i verksamheten. Hittills har det gjorts många försök att få det bättre genom att omorganisera. Men det sker ingen utveckling och därmed förändring om inte varje enskild individ inom en organisation utvecklas.

ELLEN MARKLUND

Mer läsning

Annons