Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta krafttag mot ungdomsvåldet!

Annons

Trots att medborgarnas trygghet är statens mest grundläggande uppgift händer ingenting. Tvärtom säger socialdemokraterna att de som riskerar att utsättas för våld måste "ändra sitt beteende".

Antalet domar mot unga för rån eller grov misshandel har mer än fördubblats sedan början av 1990-talet. Bland 15- till 17-åringar har antalet ökat med 30 procent.

Samhället förmår i dag inte skydda medborgarna från brottslighet och klarar heller inte av att fånga upp de unga som hamnat i riskzonen.

Enligt en undersökning i Gävle återfaller 85 procent av ungdomarna som dömts till vård inom socialtjänsten i brottslighet.

Det krävs kraftfulla insatser för att värna kvinnors frid och frihet. Ingen ska behöva vara rädd när hon går ut. Övervakningen av besöksförbud måste förbättras.

Elektronisk fotboja ska kunna användas omgående. Vid behov ska livvaktsskydd finnas.

Skolans roll är viktig. Skolan ska präglas av respekt på samma sätt som det övriga samhället. Mobbning ska förebyggas och bekämpas. Vi måste se varje elev och omedelbart ta vårt ansvar om någonting går snett.

Det allt grövre våldet måste motverkas. Därför ska den som bär med sig ett livsfarligt vapen, som en pistol eller en kniv, och använder det mot någon, ska dömas för uppsåtligt brott. Detta kräver ändringar i dagens uppsåtsbegrepp.

Det krävs rejäla insatser mot drogmissbruket. Det räcker inte med att vilja, vi måste handla! Droger ökar våldsbenägenheten och förstör många ungas liv - och deras familjers. För att kunna hjälpa till på ett tidigt stadium måste man kunna testa unga över tolv års ålder när misstanke finns att de använt droger.

För att förebygga och utreda brott måste det finnas väsentligt många fler poliser än i dag. Polisnärvaron måste öka, speciellt i de områden där brottsligheten är som störst och polisen behövs som mest. I vårt län gäller det i första hand Borlänge.

Rättsstaten måste agera med mycket större kraft mot dem som kränker andra människors frihet - redan första gången det händer. Socialtjänsten ska koncentreras på att hjälpa och förebygga. Vård inom socialtjänsten som påföljd ska avskaffas.

I stället ska ett ungdomsstraff, med särskilda ungdomshem inom kriminalvården, för ungdomar mellan 15 och 18 år.

För en borgerlig regering kommer en av de viktigaste uppgifterna att bli en offensiv mot våld mellan och mot de unga. Det är dags för en regering som tar sitt ansvar för människors trygghet på allvar, en regering som respekterar offren för brottsligheten. En regering som håller vad den lovar.

CHRISTEL ANDERBERG

Mer läsning

Annons