Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ta inte ifrån oss vår trygghet"

Annons

Det är 27 år sedan de första symptomen gjorde sig påminda. Värk i en tumme och ett pekfinger, som snabbt spred sig i hela armen. Barbro Stenberg från Borlänge sökte hjälp hos sin läkare. Reumatism var en av flera möjliga diagnoser och hon fick en remiss till Falu lasarett.

- Under ett par veckors tid hann jag söka akut hjälp flera gånger. Smärtorna var outhärdliga, minns Barbro Stenberg.

Under ett av akutbesöken fick hon träffa en läkare som tog med henne till reumatologen. Där kunde man snabbt konstatera att värken var början till en kronisk ledgångsreumatism. Kort senare tog värken vid i båda händerna, armarna och käken.

- Jag låg inne på lasarettet i perioder. Fick mediciner och blev bättre. Åkte hem, blev sämre och fick åka tillbaka till lasarettet.

Trots sin sjukdom ville hon fortsätta arbeta. För att klara att gå till jobbet, tvingade hon sig själv ur sängen strax före fem varje morgon. Värken hade spridit sig i hela kroppen och hon behövde flera timmar för att mjuka upp sina leder.

- Den som drabbas av reumatism får uppleva hur kroppens leder sväller upp. Muskulaturen angrips och lederna förvrids, säger Barbro Stenberg och visar upp två krokiga händer.

Sedan diagnosen ställdes har hon genomgått 18 operationer i händerna. Till det ska flera fot-operationer läggas. Smärtan i kroppen är konstant, men medicinerna hjälper henne att klara vardagen. För henne, och många andra reumatiker i länet, är reumatologen och den specialkompetens som finns där livsviktig. Socialstyrelsens förslag om att ta bort den inriktningen som val för kommande läkarstudenter, kom därför som en chock.

- Jag blev både arg och ledsen. Läkarna på reumatologen är vår trygghet. Varför kan vi inte få behålla den? undrar hon.

När smärtorna är som värst vet Barbro Stenberg att hjälpen är nära. Ett telefonsamtal till reumatologen är vad som krävs. Hon, liksom andra reumatiker, uthärdar sin sjukdom i vetskapen om att de kan få snabb hjälp. Det är med förtvivlan som hon konstaterar, att det i framtiden kanske inte kommer att fungera så.

- Har jag kämpat mot smärtorna i kroppen, kan jag kämpa för det här. Vi är många i Dalarna som kommer att agera, lovar Barbro Stenberg.

Redan nu har länets reumatiker påbörjat namninsamlingar mot Socialstyrelsens förslag. Om det inte räcker, kommer demonstrationståg och protestaktioner att genomföras.

- Vi har det svårt som vi har det och vägrar att bli undanknuffade igen.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons