Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta en tur med rälsbussen

Annons

Bakom arrangemanget står sex parter, Inlandsbanan AB, Bergslagståget, Värmlandstrafik (VTAB), Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab), SJ och Merresor. Trafiken omfattar en daglig tur Kristinehamn och Falu central fram och åter.

På fredagar och söndagar fortsätter det södergående tåget via stambanan fram till Karlstad där det finns möjligheter att resa vidare med andra tåg bland annat till Norge och Fryksdalen.

Även returen på söndagar innebär en resa Karlstad-Falun utan byte.

- Sommartrafiken ersätter inte tåglinjen Genvägen i Bergslagen som är hotad eftersom statliga Rikstrafiken har ont om pengar, markerar Tågabs vd Lars Yngström som är nyckelperson tillsammans med Carl-Olof Mossberg, Bergslagståget.

På norrgång är det vid Nykroppa hållplats byte till landsvägsbuss till Mora för de som vill resa vidare norrut med tåg på Inlandsbanan.

- Övriga i de nya sommartågen kan från Nykroppa åka via Grythyttan till Ludvika, Borlänge och Falun. Tågen återvänder från Falun på eftermiddagen och har på kvällen anslutning i Nykroppa för Inlandsbanans resenärer söderut.

För övrigt lockar arrangörerna med dagsutflykter till de intressanta platser och sevärdheter som finns på bekvämt gångavstånd längs banan. Ombord på tågen finns hela tiden guider och serveringspersonal.

En ekonomisk förutsättning för sommartågen är att Inlandsbanans och Bergslagstågets resenärer utnyttjar samma tåg. Rälsbussarna hyrs från Värmlandstrafik och körs av Tågåkeriet i Bergslagen i samverkan med SJ och den nya tågentreprenören Merresor.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons