Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta bort grunden för brottsligheten

Annons

Torbjörn Carlsson (c) vill att vi startar ett nytt korståg mot brottsligheten i samhället. Jag vet inte varför ordet korståg får mig att rysa så av obehag. Kanske för allt det våld de kristna korstågen tog till för att "civilisera" dem som levde, tyckte och tänkte annorlunda.

Jag vill börja med att säga att jag är emot allt våld och alla kränkningar vi gör och använder mot varandra oavsett om det är på ett personligt eller samhällsstrukturerat plan.

Våld går aldrig att försvara eftersom att det alltid trappar upp försvar, motreaktioner och motsättningar. Våld och tvång går hand i hand.

Många människor är rädda för att brottslighet och kriminalitet breder ut sig i samhället. Människor vill inte flytta från sina hem på grund av rädsla och vart ska alla flytta som är rädda?

Det är fakta och siffror som Torbjörn Carlsson tar upp.

Jag vill bara påminna om att det är människor som utför brott, utövar våld, som våldtar och kränker. Oftast män. Kvinnor kommer säkert ikapp eftersom jämställdhet i ett patriarkat alltid går mot att kvinnor blir mer lika män. Detta för att det är män som är överordnade, tjänar mer och så vidare. Kort och gott, det lönar sig bättre att vara manlig.

Jag vill påminna om att det finns inget tydligare sammanhang än det mellan ökade ekonomiska klyftor och ökad kriminalitet.

Jag arbetar som psykolog och kommer ibland i kontakt med unga män som blivit "adopterade" av olika maffiarörelser som främst tjänar stora pengar på narkotika.

De "tar sig an pojkarna", tar hand om dem, skyddar dem mot andra gäng och ger dem löner som det vanliga samhället aldrig kan ge dem.

Det vanliga "normala" samhället kan och har inte mycket att erbjuda eller att sätta emot. Dessa killar är ofta outbildade och erbjuds en kontakt på socialen, en minimiexistens på strax under 3000 kronor efter betald hyra.

Vi skäller och skyller på föräldrarna, de skyller på skolan, vi gnäller och bollar problemen mellan olika myndigheter, olika budgetar och olika oftast överarbetade kvinnor som arbetar inom vård och socialtjänst.

Samma dag som jag läste vad Torbjörn Carlsson skrivit såg jag en tysk film som jag varmt vill rekommendera. "De feta åren" heter den. Den handlar om några ungdomar som bryter sig in i de dyraste, mest välbärgade hemmen och "möblerar om totalt". De stjäl eller förstör ingenting till en början utan sätter endast en lapp med innebörden: "Ni har alldeles för mycket och bör dela med er. De feta åren är snart förbi". Händelseförloppet är bra och starkt det påminner om mycket som sker i vårt land; i alla välfärdsländer.

Sambandet mellan orättvisor, ekonomiska klyftor, förtryck av kvinnor och förtryck av alla avvikande eller minoritetsgrupper. Detta hänger samman med den ökade brottsligheten, våldet och kriminalitet. Jag hoppas vilken regering som än kommer till makten vill och kommer att göra något åt detta.

Jag hoppas att många ger feministiskt

initiativ en chans genom att själv ta reda på vilket politiskt innehåll vi står på och inte gå på medias bild. De media som ägs av ett fåtal intressen som definitivt har andra vägar att gå och sträva mot än de vi står för i F!

MONICA BRUN MONICA BRUN ÄR POLITISKT ENGAGERAD I FEMINISTISKT INITIATIV I DALARNA. TILL VARDAGS ÄR HON PSYKOLOG VID VUXENÖPPENVÅRDPSYK I SÄTER.

Mer läsning

Annons