Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta&#39t kallt på nyisen

Annons

- Ju djupare en sjö är, desto mer energi har den och desto längre tid tar det för den att frysa, förklarar Anders Hedlund.

I Dalarna fryser därför Siljan sist och Rog näst sist. I och med att sjöarna fryser olika snabbt så är olika sjöar farbara olika tider, när Vällan ligger dold i ett djupt snötäcke kanske Runn har finfin långfärdsis.

- Runn stöpar mellan fem och sju gånger per säsong. Ytan smälter och bildar ny, åkbar is igen.

Än dröjer det lite innan de större sjöarna som Runn fryser, men enligt Anders Hedlund har många av de grunda sjöarna nu fryst till i Borlänge- och Faluområdet. Vällan är en av dem.

Det gäller dock alltid att ha koll på isen och säkerhetsutrustningen innan man ger sig iväg ut på långfärdstur.

Om du är i en grupp eller är en mycket erfaren åkare är regeln att det ska vara minst fem centimeter kärnis, det vill säga relativt stark nyfrusen is. Är du mer oerfaren så är det minst tio centimeter kärnis som gäller. För att illustrera vad som krävs drämmer Anders ispiken hårt i isen, den håller med råge.

Sedan gäller det givetvis att ha rätt säkerhetsutrustning. Isdubbarna ska hänga tryggt runt halsen och ispiken ska finnas i handen.

- Sedan ska du aldrig åka ensam. Det finns alltid risk att det är tunn is någonstans. Eller vad händer om du får yrsel, trillar och bryter ett ben?

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons