Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

T & M-anställda får behålla jobbet

Annons

Han är ekonomichef hos konkursförvaltaren, advokatfirman Sylwan o. Fenger-Krog i Falun.

Under den senaste veckan har han gått igenom städbolagets affärer samt bland annat haft samtal med den förre ägaren Thomas Geijer, Ludvika.

Hur stora är chanserna till rekonstruktion?

- Företaget som sådant kommer inte att rekonstrueras. Vad som kommer att ske är överlåtelse av objekt och utrustning. Köparen, eller köparna, får överta utrustning och personal.

- Jag har gott hopp om att åtminstone en del av personalen kan beredas fortsatt sysselsättning. Avtal med intressenter bör vara tecknade inom en månad, säger Mikael Lundqvist.

Han uppger att Thomas Geijer ska ha sålt städbolaget i augusti. Enligt de uppgifter Lundqvist fått köpte Connie Andersson, Borlänge, alla aktierna i bolaget för 300 000 kronor.

Varför sålde Geijer bolaget?

- Det har han inte svarat på.

Hur kunde Geijer i slutet av januari få fram pengar från ett konto till lokalvårdarnas löner om han inte längre hade ägarintressen i bolaget?

- Geijer har ingått i bolagets styrelse fram till i början av februari. Man kan ju vara styrelseledamot och ha behörighet att företräda bolaget utan att vara ägare. Han var även firmatecknare efter försäljningen och det är väl mera ovanligt.

Hur stora är skulderna?

- Som vi har listat det så är leverantörsskulderna 184 000 kronor. Det är förhållandevis låga belopp med tanke på att bolaget hade 75 personer på lönelistan. Vad gäller skatteskulderna så visar det sista utdraget från början av februari att de uppgick till 1 250 000 kronor. Normalt sett så kommer det mera.

Varför har man inte betalat skatter och arbetsgivaravgifter?

- Jag har inte ställt frågan på det sättet.

Misstänks skattebrott eller andra brott?

- Det lämnar vi egentligen inte uppgift om. Om det blir aktuellt ska vi skriva till åklagaren men det har vi inte gjort ännu. Vi gör en sedvanlig utredning av konkursen och den har egentligen bara börjat, säger Mikael Lundqvist.


bakgrund / T & M-konkursen

Den 19 februari berättade NLT att T & M International hade skatteskulder på drygt 1,2 miljoner. Kronofogden säkrade tillgångar i företaget, bland annat genom att se till att några av T & M:s största kunder betalade sina fakturor direkt till kronofogden.

Thomas Geijer, Ludvika, förklarade att han sålt bolaget under hösten. Vem köparen var vägrade han att berätta.

Under hösten, januari och första februariveckan berättade han inte för vare sig kunder eller personal att han sålt bolaget. Hans revisor fick reda på det ett par veckor in i februari och hoppade omedelbart av uppdraget.

- Får man ingen information om vad som händer kan man inte bli kvar som revisor, sade Nils Johansson.

Den 20 februari berättade NLT att personalen i Fredriksberg tvingats sittstrejka för att få ut sina löner i januari.

- Det här med lönerna är inte det enda. Det är många problem och det här är ett företag som jag inte har några särskilt höga tankar om, sade Yvonne Nygårds, ombudsman vid Fastighetsanställdas förbund.

Samma dag kom beskedet att den nye ägaren Connie Andersson begärt att företaget skulle försättas i konkurs.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons