Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrar färdiga för flyget

Annons

Det var i somras som Erika Nilsson, 25 år, sökte arbete vid Eithad Airways, ett flygbolag som ägs av den stenrike emiren av Förenade Arabemiraten.

Genom en annons hos arbetsförmedlingen såg hon att flygbolaget sökte svensk personal och när dessutom rekryteringen sköttes av en kamrat från Skräddarbacken, Linda Johansson (se artikel nedan), nappade hon.

- Jag kände ju Linda lite sedan tidigare och därför kändes det hela seriöst och bra, berättar Erika som fick genomgå en rad uttagningsprov innan hon anställdes.

- Vi var 700 som kallades till uttagningen, men bara 40 fick jobb. Testerna var ganska krävande och det kändes lite grann som Idol-tävlingen på tv. Förutom prov på kunskaper i engelska, om olika valutor och tidszoner så var det också privata intervjuer där man fick stå framför en jury och berätta om sig själv.

Uttagningen gick alltså bra för Erika och det lockade lillasyster Johanna, 21 år, att också ta chansen. Även hon klarade sig igenom det första nålsögat.

- Men därefter har det varit hälsokontroller och vaccinationer innan det slutligen blev klart att jag också fått jobbet, berättar Johanna.

Systrarna Nilsson blir dock inte de första svenskarna vid Eithad Airways. Där arbetar redan runt 100 svenskar.

- Vi är väl dessutom tio till som börjar nu under februari. Svenskar är väldigt uppskattade och eftersökta som arbetskraft, säger de bägge.

Månadslönen blir 15 000 kronor skattefritt. Dessutom är alla omkostnader som mat och bostad betalda av flygbolaget.

- Dessutom får vi rabatt på väldigt mycket där nere. Emiren äger ju inte bara flygbolaget utan också hela huvudstaden och har ordnat kraftiga rabatter åt sina anställda. Förhoppningsvis ska man kunna stoppa undan en och annan krona, säger Erika.

Inredda bostäder väntar. De blir tre flygvärdinnor som delar på en fyrarumslägenhet. Erika och Johanna ska dock inte bo tillsammans.

- Nej, då tröttnar vi nog på varandra. Det är bättre att vara grannar, säger Erika.

De kommer alltså att arbeta som flygvärdinnor och får flyga över hela världen i sprillans nya lyxplan.

- Planen, som är byggda i två våningar och innehåller all tänkbar lyx, har vad jag förstått nyligen levererats och vi sägs bli de första svenskar som jobbar på sådana. Det är extra roligt, menar Johanna.

Arbetspassen kan bli långa och en flygning till New York tar upp emot nio dagar då flera andra destinationer ingår i den rutten.

- Men i gengäld blir vi lediga länge efter en sådan resa så det blir mycket sammanhängande ledighet som vi själva kan utnyttja för resor. Dessutom har vi 30 dagars betald semester varje år.

Eftersom både Johanna och Erika arbetat utomlands i långa perioder tidigare så är föräldrarna vana vid att ha sina döttrar utspridda över världen och protesterade inte när flygvärdinneplanerna kom på tal.

- Pappa tyckte det var jättebra. Han gillar att resa och var säkert sugen på de fribiljetter vi får för att ge till familj och vänner, skrattar Erika.

När systrarna är lediga är det kanske inte Sverige och Borlänge Erika och Johanna tänker styra kosan till.

- Nja, då åker vi nog hellre till New York eller nåt. Visst kommer vi att få hemlängtan, men lyckligtvis finns ju Ikea i Förenade Arabemiraten så vi klarar oss nog, skrattar de snart flygfärdiga systrarna Nilsson.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons