Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systerskapets fristad

Annons

Kvinnohöjden är den enda kursgården i sitt slag i Sverige.

Maggan Kjellin och Malin Backström sitter på gårdsplanen, som ligger på en liten höjd. Här i Storsund där bilvägarna tar slut mellan Ornäs och Falun ligger Kvinnohöjden, med utsikt över Runn, syrénbersåer och gott om röda trähus att underhålla.

Bergsmansgården som var forna tiders patriarkala högborg har blivit feministiskt frirum.

Kvinnohögskolegruppen bildades 1981, med rötter i 1970-talets kvinnorörelse. Till en början höll de till i Storsand utanför Smedjebacken, men sedan 1986 har de kursgården i Storsund.

- Kunskap ger makt. Vi hade behov att skapa ett frirum där vi kunde lära oss mer, en mötesplats på kvinnornas egna villkor, bortanför den patriarkala strukturen som ligger färdig, säger Malin Backström som varit med sedan 1983.

Här finns ett rum som hyllar Fogelstadgruppen, de politiskt och kulturellt engagerade som ordnade kvinnokurser under första delen av 1900-talet.

Möblemanget är ett udda, men bekvämt hopplock. Så vill besökarna ha det. Här står Bangs gamla soffa och Sapfo från Lesbos har ett eget rum i grekiskt blått, med kärleksdikter till kvinnor målade på väggarna. Fast tv:n och madrasserna på golvet avslöjar att i går var VM-matchen Sverige- England mer intressant.

Allt sköts ideellt. Kvinnohögskolegruppen tog den vägen, när andra valde att inordna sig i systemet. För att få bidrag måste de anpassa sig, gå i någon annans ledband, låta sig köpas och styras utifrån. Det vill de inte.

Ett 40-tal får plats på kursgården. Vissa kommer hit en enstaka vecka, andra återvänder varje sommar.

Gården är öppen för alla kvinnor och är partipolitiskt obunden. Men pojkar över tio år och män är alltså inte välkomna.

- Män skulle omöjliggöra vissa processer. Vi är lärda att vara olika mot olika sorter, säger Malin Backström.

- Vi måste träna oss i systerskap. Många kvinnor vänder sig först till mannen, om det finns en med i gruppen, säger Maggan Kjellin.

De ser ingen konflikt i att stänga männen ute och målet att förändra resten av världen. Alla ska ha något med sig när de lämnar fri-rummet.

Kvinnorna tillämpar feministisk pedagogik - diskuterar i smågrupper och kör rundor för att komma bort från hierarkier där de kaxiga styr. Alla får utrymme att prata till punkt utan att bli ifrågasatta eller tvingas argumentera.

Mansförbudet gör att Kvinnohöjden omges av en viss mystik och laddning.

- Men ryktet var väl värre för 15 år sedan? Det var striktare då. Vi kunde bli upprörda bara det stod en man på gårdsplanen. Nu kommer manliga hantverkare ibland, utan problem. Förr var det nog mer en kampsituation, när kvinnor ville vara för sig själva. Nu är det inte så omstritt - vi kan sänka garden, säger Malin Backström.

Pojkarna över tio år då? Jo, det är för att undvika kollisioner. Förut var gränsen tolv år, men då hade en del av dem hunnit hamna i puberteten.

Häxorna då? Det är de glada kvinnorna som gynnar Coop genom dagliga inköp.

När Kvinnohöjden grundades så letade de efter ett ord som var anti-husmor, mera fräckt. Och häxorna behövde uppvärderas, de som brann på bål var ju ofta kvinnor med kunskap. Malin och Maggan är så vana vid ordet att de inte längre tänker på betydelsen.

- Vi kan jämföra med att unga feminister just nu försöker omvärdera "hora" till betydelsen "stark tjej", säger Malin Backström.

Nu ska hon iväg och leda danskursen för nybörjare i Karin Boye- rummet.

Men vem för i dansen när det inte finns någon självklar chef i form av en man?

- De får välja själva, och byta när de vill, säger Malin Backström som tycker att det ger henne mycket att på ett öppet sätt möta olika viljor och erfarenheter. Kurserna blir vad deltagarna gör det till.

Maggan visar oss runt medan deltagarna dansar salsa och bugg i sockfötter, strumpläst, ballerinadojor och promenadskor. Vi ser anslaget om "omogen dans".

-Det innebär bara att sådana som jag kan vara med, säger Maggan som annars är mer för att snickra och lägga takplattor.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons