Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syster Fanny i Svärdsjö 60 år

Annons

60 år fyller i dag Fanny Johnson, Svärdsjö. Fanny, som ursprungligen kommer från Orsa finnmark, är känd i hela bygden för sitt aktiva intresse i en rad olika föreningar och sammanhang. Efter uppväxten i Orsa flyttade Fanny till Sundsvall och tog där sjusköterskeexamen. När jag undrar varför just vårdyrket blev hennes gebit svarar Fanny så här:

- I bland undrar jag också varför det blev vården. Men jag trivs väldigt bra, det känns skönt att jag hamnat rätt i alla fall.

1971 flyttade Fanny till Svärdsjö och var ett par år distriktssköterska i Enviken. Sedan 1980 finns hon dock på Svärdsjös vårdcentral och där har hon blivit hela Svärdsjös syster Fanny. Hon har ansvar bland annat för Svärdsjös diabetiker. Att Fannys intresse för vården är stort syns också i tidningens arkiv, där otaliga insändare om ämnet signerade Fanny finns.

Hon är aktiv i Folkpartiet, sitter i Landstingsfullmäktige och Socialnämnden.

Vid sidan av vårdyrket har Fanny sedan unga år också närt en annan dröm.

- Jag har alltid haft en vilja att lira musik på något sätt. När jag tröttnade lite på vården i början av 90-talet tog jag därför en paus och gick en kantorsutbildning på Sjöviks folkhögskola.

Fanny verkade därefter som kantor och frilansar än i dag inom den branschen. Att det musikaliska intresset finns vittnar också posten som dirigent i Svärdsjös orkesterförening om.

Men Fannys fritidsintressen tar inte slut där. Hon tycker mycket om att läsa, och nämner deckarförfattare som Liza Marklund och Anna Jansson som favoriter.

Resor är en annan hobby, och då gärna till historiska platser. Senast var Fanny i Kina och till hösten bär det av till Egypten med maken för att förhoppningsvis "se lite pyramider".

Förutom allt detta har hon därtill tid att syssla med biodling, sömnad, alternativmedicin och skogspromenader. Frågan om hur hon hinner med känns i sammanhanget inte helt obefogad.

- Jag brukar säga, att tar man vara på småstunderna så hinner man med mycket. Jag känner mig inte stressad, försäkrar Fanny.

Födelsedagen firar hon i lugn och ro med maken och de två barnen och man kan inte annat än hoppas att syster Fanny fortsätter sprida glädje i bygden.

SVANTE WELIN

Mer läsning

Annons