Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systemet tappar starköl

Annons

Totalt sett rasade Systembolagets försäljning kraftigt under april.

Spritförsäljningen minskade med 18,3 procent i genomsnitt i hela landet.

Vinförsäljningen minskade 4,9 procent, svenskt starköl med 4,4 procent, importerat starköl med 7,6, cider med 9,1 procent.

- Systembolagets kraftiga tapp i starkölsförsäljningen är ytterligare ett tecken på att samhället förlorat kontrollen över starkölen, säger vd Jens Spendrups.

- Vi kan inte stillatigande se på när det för varje dag privatimporteras allt mer öl, vin och sprit från utlandet, säger Jens Spendrup som beräknat att det förra året importerades mer än 200 miljoner liter öl.

- I år kan det bli ännu värre. Med EU-utvidgningen kommer det inte bara att vara i Skåne som Systembolaget behöver friställa personal, säger Jens Spendrup och pekar på investeringarna i nya färjelinjer till Estland, Polen och Tyskland vars affärsidé är alkoholen.

Den enda trend som pekar uppåt på Systembolaget är försäljningen av så kallad alkoholläsk.

En så stor nedgång i spritförsäljningen som nu noteras har tidigare bara noterats i Skåne. Nu är nedgången mer jämnt fördelad över landet.

Orsaken anses vara att fler handlar öl, vin och sprit i Danmark och Finland efter deras skattesänkningar.

Det antas nu ha skett ett trendbrott också för öl, vin och cider. Där har försäljningen hittills varit ganska stabil bortsett från starkölet som ökat när konsumenter valt starköl av lågpristyp som säljs billigare än folköl i butikerna.

För Spendrups och huvudkonkurrenten Carlsberg är aprilsiffrorna tröst i bedrövelsen, de tog några tiondels marknadsandel medan lågpriskungen Kopparbergs minskade.

Men Kopparbergs är med sina 20,8 procentenheter fortfarande större än Spendrups med 17,0. Carlsberg är uppe i 32,0 procent och ser ut att ha nått botten.

Enskilt största ölmärke är Kopparbergs med Sofiero som följs av Carlsbergs Blågul som synes fortsätta ta marknad av Carlsbergs övriga sortiment. Spendrups öl Mariestad och Norrlands bibehåller positionerna som nummer tre och fyra på bolaget.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons