Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systembolagets kunder

Annons

Jag satt och väntade på mamma vid kassorna på Systembolaget. Man förundras över hur många människor som är där en vanlig vardag. Det var en strid ström av människor av skiftande slag som gick genom kassorna.

Vissa lägger kassarna med innehållet dolt i en väska. Vill de dölja att de ska inta alkohol? Skäms de eller är det bara bekvämt? Andra struntar i kassen och tar ölen eller cidern i handen.

Den som langar måste vara stark eftersom de ofta bär ut mer än en platta öl. Ingen kan hindra att några får del av alkoholen trots att det enligt lag är förbjudet.

Nästan alla svenskar dricker. Lite eller mycket men någon gång blir alltid den första. Vi har dock nykteristen men man kan undra om personen i fråga har varit det hela sitt liv. Kanske är det så eller kanske slog det slint någon gång på fyllan. En upplevelse som man inte vill uppleva igen, ett helvete.

Ungdomar konsumerar en stor del alkohol varje helg. De super sig ofta fulla. Inte för att det är gott eller trevligt utan för att fly, trotsa, bli accepterade, ha kul, släppa lös och för att alla andra gör det. Eller vad vet egentligen jag? Generaliserar det är vad jag gör men jag vet också vad många tycker.

Vår plats i samhället byggs på i vilket fack vi är placerade i. Fördomar kan man också kalla det. Det är ett ord som kan anses vara fult men alla har det i sig. Rannsakar man sig själv upptäcker man ofta att det är så även om man inte kan tro det.

Observatören

Mer läsning

Annons