Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syskonen var på väg till Fulufjället

Annons

Makarna Eriksson håller på att identifiera och dokumentera en samling med 1 500 bilder som fotografen Bengtlars Edvin Olsson tog i Malung på 20- och 30-talen.

Vid en utställning i Malung i vintras fick de hjälp med en hel del av bilderna men bland andra var den här bilden på ungdomarna ett stort frågetecken även efter utställningen.

- Men direkt som bilden kom in i tidningen fick vi napp. Först från Ann-Marie Rutberg i Falun och sedan från Kaisa Nises i Dala-Floda. De har hjälpt oss med massor av information och för det vill vi tacka dem, säger Rune och Rosita.

De tre syskonen Wålstedt var barn till Mary och Lennart Wålstedt som 1919 hade flyttat in i Näbbäcksholen i Dala-Floda. Mary var textilkonstnär och Lennarts intresse var fåren. De grundade familjeföretaget Wålstedts Textilverkstad, som nu drivs i tredje generationen.

Lennart Wålstedts fårfarm blev tidigt ett centrum för avelsarbetet med det svenska lantrasfåret. Ullen med täckhår hade den rätta glansen, finheten och elasticiteten för att spinna fint garn.

Första året som Wålstedt hade får på Fulufjället var 1932, med cirka 300-400 får. Senare hade de långt mer än det dubbla. Att cykla dit upp var en tur på 25-30 mil.

- Bilden på ungdomarna togs 1932 då ungdomarna cyklade förbi Malung på väg till Fulufjället. De blev fotograferade av Bengtlars Edvin Olsson i Mobyn, kanske övernattade de där på sin långa cykelfärd, funderar Hars Rune och kan nu lägga en ny pusselbit i sitt stora identifieringsarbete.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons