Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syskon förlorade arvstvist

Annons

En sommardag för åtta år sedan gick den nu avlidne mannen in på Täby polisstation i Stockholm för att få sitt testamente bevittnat. Eftersom han inte hade några barn skulle tillgångarna fördelas mellan fem barnbarn till en tidigare avliden bror.

Mannens bror och halvsyster i Dalarna nämndes inte i testamentet.

I samband med boupptäckningen efter mannens död 2001 uppstod bråk. Brodern och systern ansåg att testamentet var ogiltigt. De trodde inte att de två polismännen som bevittnat handlingen på stationen 1996 var samtidigt närvarande när mannen undertecknade det. Dessutom saknade pappret en så kallad vittnesmening, en skriftlig intygan om att alla föreskrifter uppfyllts, vilket stred mot ärvdabalken.

Syskonen ansåg att tillgångarna skulle tillfalla dem eftersom de var mannens närmaste arvingar. De drog syskonbarnbarnen inför rätta men förlorade. Tingsrätten ansåg att reglerna följts och att de båda polismännen fanns på plats samtidigt. Under rättegången gavs bland annat en detaljerad beskrivning av polisens agerande när allmänheten vill ha handlingar bevittnade.

Hovrätten ansåg inte heller att det fanns skäl att förklara testamentet ogiltigt.

I veckan fastställde Högsta domstolen hovrättens domslut. Det betyder att brodern och halvsystern blir arvlösa. Båda måste också betala över 60 000 kronor i rättegångskostnader.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons