Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrgas ska rädda Marnäs tjärn

Annons


– Ordet katastrof ligger snubb-lande nära när man ska beskriver läget, säger Göran Eriksson vid Miljö- och hälsoskyddskontoret.

Svavelvätet har den obehagliga effekten att sprida en stank starkt påminnande om, bland annat, ruttna ägg. Dessutom är det giftigt.

– Det är bara att konstatera: det kan omöjligt finnas något liv kvar i sjön, säger Göran Eriksson.

Det man kan befara, när isen går, är att det uppstår en ordentlig stankhärd vid tjärnen och dess omgivningar.

Förekomsten av kväve och fosfor är också betydande i vattnet.
I början av nästa vecka kommer extra ordinära åtgärder att vidtas för att rädda vad som räddas kan.

Den konsultfirma som engagerats att titta på tjärnens kondition kommer med utrustning för att blåsa ner ren syrgas i sjön under två veckors tid, detta för att försöka mildra problemet.

– Syrgasen ska lösa sig i vattenvolymen och försöka lösa upp svavelvätebindningarna och därmed mildra den stank som vi befarar kommer att göra sig gällande vid islossningen, säger han.

Under fredagen fanns folk på plats vid Marnäs för att ta en titt på arbetplatsen och redan på måndag beräknas man vara i gång med att lägga ut perforerade slangar på tjärnens botten för att mata in syrgasen i.

– Man skulle kunna använda luft för samma ändamål, men då är risken stor att man i stället vädrar upp svavelvätet, säger Eriksson.

2,5 ton syrgas under två veckor, lyder receptet, för att försöka rädda sjuka Marnäs tjärn. 2-4 man blir sysselsatta med arbetet under ett par veckor och notan beräknas sluta på 345 000 kronor, exklusive moms.

– Eftersom det är ett så kritiskt läge så har Tekniska kontoret ställt upp på det här, säger Göran Eriksson.

– Det är en extremt besvärlig situation som uppstått men någon nyhet, att Marnäs tjärn är sjuk, är det inte frågan om.
– Åtskilliga tidningsartiklar och rapporter finns som dokumentation från tidigare år, men nu är det alltså riktigt illa, säger Tommy Brolin på Tekniska kontoret.

– Från 1984, till exempel, finns det papper på att sjön är döende, säger han.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons