Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syretillförsel till Södra Hörken

Annons

Ett 15-tal personer mötte upp till mötet som hölls i Motor- och nostalgimuseets lokaler.

I sällskapet fanns även representanter för miljöskyddet i Ludvika kommun, miljövårdsenheten vid Länsstyrelsen Dalarna och SSAB (Svenskt stål AB) som drev Grängesgruvan när det begav sig.

Som tidningen redan tidigare redogjort för minskar syrehalten i Södra Hörkens vatten. Nere i djupet är det på sina håll helt syrefritt vilket leder till att gammal fosfor frigörs från bottensedimentet.

På sikt hotas sjön på nytt av övergödning som, om inga åtgärder vidtas, åter kan förvandla den för övrigt idylliska sjön till en grön stinkande gryta.

- Det är alarmerande, säger ordföranden Arne Johansson som ser allvarligt på utvecklingen.

- Tidigare fanns en ledning från ett gammalt reningsverk. Genom denna gick syrerikt vatten ned i djuphålan. Men ledningen sattes igen och det kan vara orsaken till att det har blivit så här.

Förslaget är nu att en ny ledning läggs från Röda Dammen ned i sjön för att åter få ner syrerikt vatten i djuphålan. Vid mötet togs därför beslutet att utreda och kostnadsberäkna detta alternativ.

- Syret är a och o. Vi skulle därmed förhindra en ny övergödning med alger.

För övrigt ser han det som mycket positivt att parterna har fått i gång en dialog och lovar att provtagningarna i Miljösektionens regi kommer att fortsätta.

- Om vi inte hade gjort mätningar hade vi inte känt till detta potentiella problem. För om man bara tittar ut över sjön ser den ju hur fin ut som helst.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons