Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade vann striden

Annons

I slutet av förra året beslutade socialnämnden att dra in stödet på 24 000 kronor till länstaltidningen Talpilen. Därmed drabbades de 15 synskadade prenumeranterna i Rättvik av ett stort informationsavbräck.

Efter ett möte mellan nämnd-ordförande och Synskadades riksförbund, SRF har den politiska ledningen svängt i frågan. I gårdagens tidning talade kommunalrådet Jonny Jones öppet om att bidra med nya pengar. Frågan ska åter behandlas i socialnämnden.

- En stor framgång. De har gjort fel - och det vet de, säger hon.

Edla har varit politiskt aktiv i Stockholm och Sotenäs fram till pensionen. Hon har förståelse för det politiska arbetet.

- Jag förstår det politiska och budgetmässiga i beslutet, men här hade de inte de rätta kunskaperna för att ta rätt beslut. Nu förstår de saken bättre, säger Edla.

I det tidigare beslutet hänvisade politikerna till att länets tidningar har en radiotidningsservice för synhandikappade.

- Det går inte att jämföra de två sakerna. I Talpilen får vi samhälls- och föreningsinformation - allt det som hamnar i seendes brevlåda. De "vanliga" tidningarnas radioutgåva ger nyheter, säger Edla.

Edla har en livslång yrkesgärning inom sjukvården, bland annat som undersköterska inom långvården. Hon är djupt kritisk mot att hörsel- och synkonsulenttjänsten försvunnit när landstingets och kommunens rehabilitering i Rättvik ombildats till ett personalkooperativ.

- Karin (konsulenten) hjälpte mig när jag blev synskadad. Utan henne hade jag inte lärt mig att klara vardagen. Jag vet från mitt tidigare yrke hur viktigt det är att ta hand om människor på rätt sätt. Det är viktigt att handikappade ges möjlighet att snabbt klara sig själva, säger hon.

- Själv har jag tack vare hjälpen klarat mig utan all hemtjänst och samhällsstöd. Jag har endast nyttjat färdtjänst en enda gång. Jag tvättar, handlar och lagar mat själv. Syn- och hörselkonsulenten ska tillbaka. Denna tjänst spar stora pengar åt kommunen. Sådant ska man inte spara på. Kampen går vidare, säger Edla Elm.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons