Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade utan hjälp

Annons

SRF är djupt oroade över Rättviks kommuns beslut att spara 24 000 kronor på länstaltidningen "Talpilen" och lönekostnaden för en hörsel- och synkonsulent.

- Man blir helt förtvivlad. Synskadade i Rättvik får nu ingen samhällsinformation genom Talpilen. Att hänvisa till länsstidningarnas radiotidningar är inte rätt. Det går inte att jämföra. FK och DD är nyhetsorgan. Talpilen ger information om allt som seende "får i brevlådan".

- När det gäller syn- och hörselinstruktören betyder det att de synskadade lämnas utan hjälp att kunna klara vardagen. Konsekvensen blir att de synskadade får svårare att klara sig själva och att trycket på hemtjänsten ökar. Det leder i sin tur till ökade kostnader för kommunen, säger Jonas Linder.

Socialnämndens ordförande Hans Jonsson menar att kommunen tvingas till besluten för att få budgeten att gå ihop.

- Men skriv till nämnden så lovar jag att vi tar upp frågan på nästa möte i februari, säger han.

En av de drabbade är Edla Elm från Rättvik. För tre år sedan vaknade hon upp en morgon och konstaterade att hon fått proppar i sitt enda friska öga. Hon ska överklaga kommunens beslut till länsrätten.

- Jag har jobbat 27 år på sjukhus och 10 år inom äldrevården, som undersköterska. Så här får man inte behandla handikappade. Utan den hjälp jag fick av syninstruktören hade jag inte klarat mig. Att ta beslut om att dra in behövlig hjälp är förkastligt. Ni måste tänka på hur politiska beslut drabbar oss handikappade. Det går inte att beskriva hur dessa beslut känns - om man inte själv sitter i samma situation som oss, säger hon.

- Dessa besparingsbeslut leder bara till dyrare - och sämre - vård, säger Jonas Linder.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons