Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade upprörs över dyrare färdtjänst

Annons

Alla nio av Faluns partier i kommunfullmäktige ställde upp. Och det verkar finnas en majoritet för höjningen. Något som mottogs med stora protester från mötesdeltagarna.

Men det är ett måste för att man ska klara besparingarna i socialnämndens budget för nästa år ansåg en del av politikerna. Höjer man färdtjänstavgiften från 30 till 50 kronor för fler än 25 resor kan man spara en miljon kronor har tjänstemännen räknat ut.

Men riktigt klara besked om hur resultatet blir när socialnämnden ska ta sitt budgetförlag i veckan och hur det blir när kommunfullmäktige ska fastställa budgeten senare i höst fick inte föreningens medlemmar under mötet. Och en höjning har diskuterats tidigare utan resultat. Den gången drogs förslaget tillbaka.

Kristdemokraterna med Ulrik Lindgren var för förslaget. Socialdemokraternas Renée Andersson berättade att partiet inte tagit ställning alls. De ska diskutera budgetförslaget i kväll. Folkpartiets andra namn på riksdagsvalsedeln Veronica Hedenmark uttryckte sin personliga åsikt. Det var ett solklart nej. Det var å andra sida signaler som Ulrik Lindgren inte fått från folkpartiets representanterna i socialnämnden.

Moderaterna ställer upp på förslaget deklarerade Catharina-Hjortzberg-Nordlund. Pensionärspartiets Kurt Storgärds ställde upp på höjningen men förklarade också att de synskadade skulle undantas. Något som övriga förklarade vara mot gällande kommunallag. Man fick inte gör sådana undantag.

Miljöpartiets Inger Jacobson ansåg sig var nödd och tvungen till att säga ja för att klara budgeten. Något som också falupartiets Maria Wilje ställde upp på.

Vänsterns Lars-Gunnar Karlsson gav ett klart nej till höjningen. När han avkrävdes ett svar på var pengarna ska tas var svaret: Höj skatten. Centerns Agneta Ängsås tvekade med svaret. Enligt henne diskuterar partiet fortfarande frågan.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons