Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade rasar mot försämrad service

Annons

Servicen på Borlänge station försämras i vår. Två av fem stationsvärdar försvinner. Dagens fem blir tre.

-För den som är synskadad är det ett dråpslag. Värdarna är oumbärliga för att funktionshindrade ska kunna resa självständigt. Även för äldre, barn och turister är de ett mycket bra stöd, säger Susanne Borg, Synskadades riksförbunds lokalavdelning i Borlänge.

Stationsvärdarna finns på perrongen och har tydligt märkta jackor.

Uppgiften är bland annat att ge hjälp till resenärer med funktionshinder, men även när resenärer behöver hjälp för att hamna på rätt tåg.

-Jag har fått mycket hjälp, säger Per-Olov Jacobsson, som nu får mycket svårare att åka tåg.

I vår dras servicen ner då dagens fem värdar blir tre. SJ vill inte längre stå för hela kostnaden och Tågkompaniet har inte heller varit berett att gå in med pengar.

Förutom servicen ute på perrongen har värdarna hand om biljettförsäljningen. De som blir kvar kommer att kunna vistas ute i betydligt mindre omfattning än tidigare.

-Vi som är synskadade klarar inte av att läsa på dataskärmar eller att på egen hand hitta till tåg och buss, säger Susanne Borg.

SRF Borlänge anser att beslutet att dra in två av stationsvärdarna går stick i stäv med riksdagens beslut om en tillgänglig kollektivtrafik för alla år 2010.

SRF kräver att alla stationsvärdar ska få vara kvar. I går skedde en samling vid stationen, en stilla protest. SRF reagerar också starkt mot att färdtjänsten blivit dyrare. Kravet är att taxan ska jämställas med kollektivtrafiken.

Birgitta Blixt-Nordström, en av stationsvärdarna, konstaterar att många vill ha hjälp i samband med sitt resande. Värdarna har dragits in tidigare.

-För 3-4 år sedan försvann vi. Men det gick inte bra. Vi kom tillbaka. Folk är nervösa när de ska byta tåg, det är inte enbart rörelsehindrade vi hjälper.

Vad som händer med personalen vet de inte:

-Det är drygt, vi vet inget, säger Birgitta Blixt-Nordström.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons