Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade kan få tillbaka sin assistent

Annons

Törs en person som har ett handikapp bosätta sig i kommunen?

En efter en gick ledamöterna upp i talarstolen i kommunfullmäktige i går kväll och bekände att beslutet var fel.

Frågan är nu om hörsel- och synassistenten får jobbet tillbaka?

En interpellation till socialnämndens ordförande, Hans Jonsson, som har en budget på 150 miljoner kronor, från folkpartisten, K G Holmén, som är synskadad, fick fullmäktigeledamöterna att krypa till korset och bekänna sin skuld.

Orsaken till de upprörda känslorna, där syn- och hörselskadade ställts mot pengar, var att socialnämnden sparkat en hörsel- och synassistent, som jobbat flera år i kommunen och varit ett bra och viktigt stöd för de handikappade. Vid allmänhetens frågestund ställdes kommunfullmäktige mot väggen av tre-fyra personer hur kommunen ska gå vidare med problemet.

Socialnämnden, som måste spara minst sju miljoner kronor, fann att tjänsten, som kostar cirka 100 000 kronor per år, blev för dyr.

K G Holmén undrade om socialnämnden tänker ompröva sitt beslut om den indragna tjänsten? Han pekade på en brist hos socialnämnden och kommunen som inte tog sitt ansvar utan skyllde enbart på ekonomiska förhållanden.

Hans Jonsson menade att hemsjukvården ska skötas av landstinget något som kommunalrådet Jonny Jones, c, replikerade med att hemsjukvården ska skötas av kommunen som bäst vet vilka åtgärder som behövs.

Lars Wennås, fp, sa att nu lovar politikerna vitt och brett att vården ska förbättras på alla plan. Wennås pekade på allvaret med den indragna tjänsten och menade att den måste tillbaka.

Anki Dåderman, s, sa att bollandet mellan landstinget och kommunen alltid var olyckligt där människan bara kom i kläm.

Hans Jonsson sa att socialnämnden ska titta på frågan igen nästa år.

Något som K G Holmén inte gillade. Han ville ha ett svar omgående.

Interpellationen lades i alla fall till handlingarna.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons