Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Synd att styrelsen hotar med att avgå"

Annons

"Vi vill fiska som vi alltid har gjort, dock utan nät och gäddsaxar, utan hårda regler och förbud som ingen kan leva upp till", heter det i ett uttalande som ett 30-tal fiskare i Gagnef-Mockfjärds fiskevårdsområdesförening ställt sig bakom.

Gruppen tycker att det är tråkigt att föreningsstyrelsen hotar med att avgå "för att en motion har inkommit med andra åsikter än styrelsens".

Tidningen berättade förra veckan om en motion som lämnats till fiskevårdsområdesföreningens årsmöte den 5 april.

I motionen, som undertecknats av ett 40-tal personer, föreslås bland annat att förbudet mot att ta upp mer än två ädelfiskar per dag ska slopas, att fiske med flera spön ska tillåtas och att angling ska få ske med valfri krok.

Föreningens ordförande Ingvar Nilsson reagerade omedelbart.

- Hela styrelsen avgår om motionen går igenom, sade han och menade att den befrämjar rovfiske.

Det tycker dock inte motionärerna.

"En motion är ett förslag som skall behandlas demokratiskt punkt för punkt och skall avgöras av röstberättigade", säger de i ett uttalande.

De vill att om antalet fångade ädelfiskar ska begränsas, borde begränsningen gälla per vecka och inte per dag. De menar att en veckobegränsning skulle kunna läggas på en totalt lägre nivå än vad dagens regler tillåter.

- Det skulle ge sådana som har begränsad tid över möjlighet att fiska. De nuvarande bestämmelserna gynnar bara ett fåtal som har möjlighet att fiska varje dag, menar gruppen, som inte vill kallas rovfiskare.

De menar att de knappast kan bidra till den "dammsugning" av fisk som Ingvar Nilsson talade om i artikeln för en dryg vecka sedan.

Årsmötet hålls på kvällen den 5 april i Gok-stugan i Mockfjärd. Då avgörs vilken sida som får de flesta rösterna.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons